Ida Flink, professor i psykologi
Ida Flink är född och uppvuxen utanför Årjäng. Efter att ha spenderat några år utomlands efter gymnasiet flyttade hon till Örebro för studier på psykologprogrammet. Direkt efter examen gick hon vidare till doktorandutbildning vid samma lärosäte, där de första två åren kombinerades med den praktiska tjänstgöring som krävs för att få psykologlegitimation. Efter sin disputation blev hon kvar på Örebro universitet, som lektor, och så småningom docent och avslutningsvis ett drygt år som chef för enheten för psykologi.
Sen i slutet av augusti 2023 är hon anställd som professor vid ¹û¶³´«Ã½s universitet
- Min forskning handlar om att förstå psykologiska faktorer i smärta, och att utveckla kognitiv beteendeterapi, KBT, för personer med långvarig smärta. Jag har under åren även använt KBT för andra former av ohälsa, som sömnbesvär och stress, men smärta är mitt främsta fokusområde. Jag brinner särskilt för smärttillstånd som specifikt drabbar kvinnor, såsom vulvodyni och endometrios, eftersom det är områden som varit väldigt eftersatta inom forskningen. Smärta är något som alla kan relatera till och långvarig smärta är ett av de verkligt stora folkhälsoproblemen i dagens samhälle. Det drabbar både individerna själva och samhället i stort, genom kostnader för upprepat vårdsökande och nedsatt arbetsförmåga. Att hjälpa personer till ett fungerande och meningsfullt liv trots långvarig smärta gör stor skillnad; inte minst för de som drabbats av smärttillstånd där forskning eller vården varit eftersatt. Eftersom smärta behöver förklaras utifrån ett biopsykosocialt förhållningssätt, där biologiska faktorer samverkar med de psykologiska och sociala, behöver jag samarbeta med andra professioner som läkare, barnmorskor och fysioterapeuter. De vetenskapliga perspektiven kompletterar varandra.
De behandlingar och insatser som Ida Flink är med och utvecklar kan direkt implementeras inom vården eller andra instanser. Till exempel har hon just avslutat en studie som handlade om att utbilda chefer inom kommuner och regioner i att bemöta och stötta medarbetare med stress- och smärtproblematik.
- Den utbildningsinsatsen har integrerats i Regionhälsan i Örebro, företagshälsovården för kommun- och regionanställda. Likaså är jag medforskare i ett projekt där vi utvecklar och utvärderar ett digitalt behandlingsprogram för smärta som kommer finnas via 1177. Det här är bara ett par exempel på hur min forskning direkt kommer till användning i praktiken. Jag har alltid styrts av nyfikenhet, lust att utvecklas och öppenhet inför de möjligheter som bjuds. Beroende på vilka personer och möjligheter jag stöter på kan forskningen utvecklas åt olika håll.
På fritiden tycker Ida Flink om att röra sig i naturen. Hon åker gärna skidor eller skridskor, badar, vandrar och kanske framför allt springer. Hon tar dagliga löpturer, och är uppe i över 1400 dagar i sträck på sin runstreak – ett intresse som är hennes dagliga avkoppling, oftast med en bra ljudbok i öronen.
Ìý
Ìý