Yvonne Liljekvist, professor i matematikens didaktik
Yvonne Liljekvist ser nästan ”hem” från sitt kontorsfönster på femte våningen i Hus 21 eftersom hon är uppvuxen nära ýs universitet. Det var därför naturligt för henne att utbilda sig till grundskollärare med inriktning matematik, NO och teknik i sin hemstad. Hon har också studerat matematik, biologi, samt skolutveckling och ledarskap utöver grundutbildningen.
Efter att ha jobbat några år i grundskolan tog hon en magisterexamen i pedagogik för att lära sig mer om undervisning och lärande. Hon har arbetat vid ýs universitet sen 2004 som adjunkt i matematikens didaktik vid Lärarutbildningen, blev lektor 2014 och docent 2019. Hon disputerade 2014 i pedagogiskt arbete, även då vid ýs universitet, med en avhandling om matematiklärande. Hon anställdes som professor 2023.
- Min forskning tar sin utgångspunkt i frågor som handlar om förutsättningar för matematikundervisning och matematiklärande. Under doktorandtiden fokuserade jag på matematikuppgifters egenskaper och hur dessa hänger samman med kvaliteten och djupet i elevers lärande. Här jobbade jag tillsammans med forskare från matematik, psykologi och neurovetenskap vid Umeå universitet. Efter min disputation hade jag några gästspel vid universiteten i Umeå, Göteborg och Uppsala med olika forskaranställningar och jobbade i olika projekt. Jag har sedan dess bland annat intresserat mig för hur digitaliseringen av skolan påverkar matematikundervisningen och lärares förutsättningar att genomföra sitt arbete. I flera projekt har jag tillsammans med skolans verksamma samt forskare från olika forskargrupper och ämnen arbetat för att systematiskt undersöka komplexa problemområden. Ett exempel är hur planering och efterarbete kan användas för att forma en kollegial infrastruktur för förbättringsarbete inom ramen för den lokala skolorganisationen.
- Varje dag besöker människor över hela vårt jordklot en skola för att lära sig saker eller för att undervisa andra och matematik är ett av de ämnen som förekommer genom hela skolsystemet. De frågeställningar som mina kollegor och jag arbetar med handlar, kort sagt, om att göra undervisningen bättre. Forskningsresultaten används av lärare och elever, skolledare, lärarutbildare och lärarstudenter samt läromedelsförfattare. Vilka forskningsstudier jag kommer att arbeta med i framtiden är svårt att sia om, men både nuet och framtiden ställer stora krav på forskare och vetenskapssamhället i stort. Det gäller att stå upp för systematisk kunskapsproduktion och att pedagogiskt sprida resultaten och därför blir starka och skarpa forskningsmiljöer i internationella nätverk alltmer viktiga.
Förutom att göra karriär som lärare och forskare har Yvonne Liljekvist arbetat som segelmakare, är en hejare på att klippa fruktträd och har säsongskort i Löfbergs arena.