Guro Gravem Johansen, professor i musikpedagogik
Guro Gravem Johansen kommer ursprungligen från Troms i Nordnorge där hon växte upp på en gård vid havet. Hon är utbildad jazzsångare vid Norges Musikhøgskole på bachelor, master och doktorsnivå inom musikpedagogik. Där har hon också varit anställd i 25 år innan hon fick anställning vid ýs universitet 2023.
– Min forskning har framför allt fokus på utbildning, undervisning och lärande inom jazz och improviserad musik på alla nivåer; från barn till konservatorienivå. Jag studerar detta ur sociokulturella perspektiv och specifikt kulturhistorisk aktivitetsteori, och jag använder kvalitativa metoder, inklusive etnografi. I det senare handlar det också om mångfaldsfrågor – inkludering och jämställdhet inom musik och musikutbildning. Allt från genusperspektiv till att utmana hegemoni inom musikalisk kunskap, det vill säga vilka former för kunskap som är ”accepterade” och vilka som inte är det. Jazzens och jazzpedagogikens historia handlar dessutom om rasism och hierarkier mellan ”svarta” och ”vita” musikformer. Sådana frågor är därför obestridligt historiskt inbäddade i institutionaliserad musikutbildning i västländer.
Guro Gravem Johansens intresse för dessa områden hänger tätt ihop med hennes upplevelse från studenttiden; att jazz- och improvisationsmusikers samt studenters konstnärliga värde och lärandeformer blev osynliggjorda och inte respekterades inom institutionaliserad musikutbildning jämfört med euro-klassisk musik.
– Min forskning sätter fokus på en mångfald av musikaliska kunskapsformer. Jag önskar bidra till att utveckla en bättre förståelse för skapande, utforskande och oförutsägbara lärandeprocesser, och inte bara lärande som låter sig standardisera och mäta.
Guro Gravem Johansens bok “Children’s Guided Participation in Jazz Improvisation: A case study of the “Improbasen” learning centre” fick internationell uppmärksamhet.
– Den belyser en undervisningspraktik i Oslo som enbart erbjuder jazz- och improvisationsundervisning för barn som är nybörjare på ett instrument och diskuterar betydelsen av improvisation som ett fundament för musikaliskt ägarskap och socio-musikalisk kommunikation. På sikt kommer nog min forskning rikta sig än mer mot stora och internationellt aktuella teman inom musikpedagogiken, som till exempel hur möjligheter för lärande i musik kan bidra till social hållbarhet, demokrati och medborgarskap.
Guro Gravem Johansen brinner för den allmänna sången och har varit körledare i olika sammanhang sedan hon var 18 år. Numera är hon dirigent i en rytmisk a capella-kör i Oslo och ser Musikhögskolan Ingesund som körsångens Mecka i Sverige vilket är en sann lyckoträff!