MÅNADENS ALUMN: "BRA ÄR INTE NÅGOT MAN ÄR, DET ÄR NÅGOT MAN BLIR"
Månadens alumn är lärare och bestämde sig för två olika ben att stå på: musik och historia. Han menar att principen för att bli bra på ett musikinstrument är ett universellt verktyg som kan användas på, ja, allt.
Namn: Johan Blückert
Å:32
Familj: Sambo och blivande småbarnsfar
Utbildning: Lärare i musik och historia
Yrke: Lärare på Bollnäs Folkhögskola.
Johan växte upp i den lilla bruksorten Vretstorp, några mil söder om Örebro. Det var dock ingen självklarhet att det var musik han skulle syssla med.
- När jag gick sista året på gymnasiet hade jag faktiskt tänkt att jag skulle bli lärare i svenska och engelska, men så sökte jag till Kävesta folkhögskola och blev antagen på klassisk piano. Jag hade givetvis tagit lektioner i piano på kulturskola i många år dessförinnan, annars hade jag aldrig blivit antagen, men musiken var aldrig något jag hade tänkt att jag skulle satsa på.
Men Johan fick mersmak och sökte sig vidare till musikhögskolan Ingesund.
- Valet stod länge mellan Piteå och Ingesund, men jag valde Ingesund för att jag tyckte att Arvika var ett sådant fantastiskt fint samhälle. Jag kunde inte tänka mig att flytta till en större stad, så de övriga musikhögskolorna kändes aldrig aktuella.
HISTORIA INTE SJÄLVKLART ÄMNE
Johan visste hela tiden att han tänkte läsa fler ämnen utöver musik, men historieämnet var inte heller någon självklarhet.
- Jag hade först tänkt att jag skulle läsa samhällsvetenskap i England, men till min stora förvåning så fanns inte det ämnet överhuvudtaget. Samhällsvetenskap är ju en blandning av flera olika ämnen; lite politik, lite historia, lite ekonomi. I England kan man bara läsa dessa separat så då valde jag att läsa historia. Sen när jag kom hem till Sverige fortsatte jag att studera historia på ý universitet för att få behörighet att undervisa på gymnasiet.
Idag arbetar Johan på Bollnäs Folkhögskola där han undervisar i musikteori, gehör och musikhistoria på musiklinjens klassiska inriktning.
- Jag har haft förmånen att arbeta som lärare inom alla skolformer förutom komvux. Jag har undervisat på särskola, kulturskola, grundskola, gymnasium och universitet. Det jag brinner mest för är dock musikteori: att träna upp färdigheter inom musikalisk analys och gehörsförmåga.
BLI BÄTTRE MED ÖVNING
Johan ser klara paralleller mellan att öva upp sig på ett instrument och på att bli bättre på vad man än sysslar med.
- En av fördelarna med att studera musik är att det läggs stort fokus på hur man bäst övar för att bli bra på sitt instrument. Generellt sett kan man säga att det finns tre sorter av övning; naiv, medveten och avsiktlig. Bara för att man håller på med en sak betyder det inte att man automatiskt blir bättre. Det är betydligt bättre att analysera sin studieteknik och se till att förstå sina misstag. Men det mest effektiva sättet att bli bättre är att söka hjälp hos någon som är bättre än en själv – en lärare, eller en mentor.
- Att vara bra på något är inte ett tillstånd – det är en process, något som man bara blir om man strävar efter att hela tiden förbättra sig. Den som tar examen och tänker: ”Skönt, nu är jag klar!” kommer inte att förbättra sig själv - tvärtom kommer ens förmågor att stagnera.
JOHANS BÄSTA TIPS TILL STUDENTER
1. Fråga dina vänner hur de tänker när de skriver sina uppsatser, pluggar inför tentor, etc. och prova och se vilka metoder som fungerar bäst för dig.
2. Arbeta enbart när du är fokuserad. Vi orkar inte vara koncentrerade hur länge som helst, så ta som regel att du aldrig jobbar längre än en timme åt gången. Därefter måste du ta en paus på minst 15 minuter där du rör på dig och då helst utomhus för att få lite frisk luft.
3. Sömn, kost och motion är vitala för att kroppen skall fungera optimalt. Om din studietid innebär mycket stillasittande hela dagarna så måste du lägga tid på att röra dig.