Drunkning
Under många år har drunkningsolyckor minskat som dödsorsak i Sverige och uppgår nu till färre än 100 fall per år. Sverige ligger väl till även i internationell jämförelse. Trots detta är drunkning är ett betydande riskområde i det svenska samhället, och det är fortfarande en betydande dödsorsak i jämförelse med flera andra skaderisker där samhället gör omfattande förebyggande insatser, t ex arbetsplatsolyckor och bränder, vilket gör det angeläget att utveckla ett kraftfullt nationellt förebyggande arbete även inom detta område. Det finns därför stor anledning att skapa en samlad bild över drunkningsfallen som underlag för ett fördjupat och mer systematiserat nationellt drunkningsförebyggande arbete.
Projektet
Projektet är numera avslutat och genomfördes av CPS på uppdrag av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Syftet med detta projekt var att undersöka vilka uppgifter om drunkning som går att få fram och nyttiggöra i förebyggande syfte från det svenska Dödsorsaksregistret. Ett viktigt resultat var att projektet ringade in Dödsorsaksregistrets begränsningar vad gäller registrets användbarhet som underlag för nationellt drunkningsförebyggande arbete. Begränsningarna handlar delvis om definitions- och klassifikationsmässiga svårigheter, men framför allt om problem att få fallen tillräckligt väl dokumenterade och klassificerade för att medge specificerad analys. Detta är allvarligt eftersom Dödsorsaksregistret är den enda realistiska källan för en heltäckande och rättvisande bild över drunkningsfall med dödlig utgång bland svenska medborgare.
Dokument
Projekttid
2012
Projekttitel
Drunkning i Sverige 1997-2011.
Projektansvariga forskare
Professor Ragnar Andersson, Institutionen för miljö- och livsvetenskaper, Centrum för personsäkerhet, ¹û¶³´«Ã½s universitet
Johanna Gustavsson, Institutionen för miljö- och livsvetenskaper, Centrum för personsäkerhet, ¹û¶³´«Ã½s universitet
Lena Olsson, Insitutionen för pedagogiska studier, Pedagogiskt arbete, ¹û¶³´«Ã½s universitet