Program CSL-dagen 2019
Årets CSL-dag gick av stapeln måndagen 30 september
CSL-dagen är en kostnadsfri konferens med didaktisk inriktning för lärarstuderande och lärare på alla stadier. Ta del av aktuell forskning för läraryrket och knyt kontakter med andra som är verksamma inom ditt område! Du är välkommen att delta under förmiddagen, eftermiddagen, eller hela dagen. Deltagarintyg, för- och eftermiddagskaffe ingår.
8.15-8.45 Registrering och fika, entréplan hus 12, ýs universitet
Lars Anders Kulbrandstad(Høgskolen i Innlandet och ýs universitet)
Teorier om andrespråkslæring – og praksis i klasserommet
Lars Anders erseniorprofessor i svensk som andrespråk og presenterer teorier om hvordan et andrespråk læres eller tilegnes, og diskuterer hvilken rolle teoriene kan spille i andrespråkslærernes daglige arbeid.
Kent Fredholm (ýs universitet och Uppsala universitet)
Med Google i språkklassrummet – lär de sig nå’t?
I presentationen ges exempel på språkliga områden där maskinöversättningar kan fungera bra och exempel på när de fungerar dåligt. Den eviga frågan om ”vad eleverna lär sig egentligen” tas också upp.
Pia Sundqvist (ýs universitet och Oslo universitet)
Spelar roll: Ungdomars dataspelande och produktivt ordförråd i engelska
I sin presentation berättar Pia om resultaten från sin senaste studie bland mer än 1000 niondeklassare. Spelar det någon roll för ordförrådet i engelska om man spelar Fortnite eller Minecraft? Hur viktig är tiden man lägger på att spela dataspel?
Christina Olin-Scheller, Marie Tanner, Marie Wejrum, Eva Tarander (ýs universitet och ýs kommun)
Utmaningar i det uppkopplade klassrummet
Presentationen baseras på resultat från flera studier om skolans digitalisering och belyser hur det uppkopplade klassrummets medieekologi förändrar villkoren för undervisning, lärande och literacypraktiker.
Lunch på egen hand. Flera alternativ finns på och i närheten av universitetet.
12:30-13:00 Registrering för dig som endast deltar i eftermiddagspasset, entréplan hus 12.
Workshoppar – välj en av nedanstående. Obs. att platserna på varje workshop är begränsade - först till kvarn gäller. Workshopparnas längd kan variera, varför ingen gemensam avslutning hålls. Deltagarintyg delas ut vid utgången. Fika serveras under workshoppen.
Workshop 1
Tomas Riad (Stockholms universitet)
Problemlösning i grammatik
Vi går igenom hur man kan arbeta medproblemlösning i grammatik, både medförstaspråket/modersmålet och med främmande språk. Arbetssättet är vetenskapligt till sin natur och är inriktat på att upptäcka och förstå mönster, vilket engagerar de flesta.Vi ägnar också en stund åt att konstruera nyaproblemlösningsuppgifter.
Workshop 2
Ingegerd Norder (Nobelgymnasiet, ý)
”Det är ju bara att läsa orden som de står” – Om lässtrategier i alla ämnen.
Läsförståelse är en komplex process som behöver tränas och utvecklas i samtliga ämnen. Varje ämne har sitt specifika ”språk” och kräver att läsaren kan fylla i luckor och lägga till information som inte står i texten. Goda läsare kopplar ihop samband och kan se orsaker som inte är skrivet i texten. Hur kan vi undervisa så att våra elever blir goda läsare? Hur gör man i klassrummet för att alla elever ska få möjlighet att få rika och meningsfulla läsupplevelser?
Workshop 3
Birgitta Ljung-Egeland, Maria Dahlberg, Susanne Duek, Anna Lindholm (ýs universitet)
Läsläxa och flerspråkiga elever. Exempel och erfarenheter
Denna workshop riktar sig främst till lärare i åk 1-3. Fokus är läsning, läxor, flerspråkighet och föräldrasamverkan. Workshopen inleds med en forskningsöversikt och en presentation av den teoretiska inramningen grundad i Literacy Engagement Framework (Cummins, 2016). Konkreta exempel ges på läsläxor. Vi kommer sedan att gemensamt pröva, reflektera över och diskutera hur läsläxor kan konstrueras och följas upp i ett språkligt och kulturellt heterogent klassrum. Deltagarna kommer att ges möjlighet att delta i fortsatt forskningssamverkan.