CSL-dagen 31 maj 2018
Program
8.30-9.00 Fika och registrering, 12-torget, Hus 12
9.00- 9.15 Välkomnande till CSL-dagen. Christina Olin-Scheller, Liliann Byman Frisén & Zara Hedelin.
Lokal: 12A 138 (Geijersalen)
9.15- 10.00 Ingrid Rodrick Beiler Flerspråklige praksiser i engelsk skriveundervisning for nyankomne elever.
Ingrid Rodrick Beiler är anställd vid Universitetet i Oslo. Hennes föreläsning handlar om nyanlända elevers flerspråkiga strategier i skrivande i engelska. Rodrick Beiler har studerat hur elever och lärare förhandlar om strategier som kan integreras i skrivandet av engelska och resultat från denna studie kommer att presenteras.
10.05- 10.35 Anna Lindholm Flerspråkiga elevers metakognition och användning av lässtrategier
Anna Lindholm är doktorand i svenska som andraspråk vid Göteborgs universitet. Hon kommer i sin presentation att visa exempel från sin avhandlingsstudie som handlar om flerspråkiga mellanstadieelevers läsförståelse.
10.45- 11.15 Monica Olsson Vestlund Att arbeta med partituranalysen
Monica Olsson Vestlund arbetar som gymnasielärare i svenska och engelska vid Älvkullegymnasiet i ¹û¶³´«Ã½. Hon arbetar med Johan Tønnessons partituranalys för att öka elevernas textkompetens och läsförstÃ¥else och i presentationen kommer hon att berätta om hur lärare kan arbeta med denna analysmodell.
11.15-12.00 Olle Nordberg Vad säger eleverna själva? Empririska perspektiv på läskrisen (?) bland ungdomar
Olle Nordberg disputerade 2017 i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning vid Uppsala universitet. Hans presentation kommer att ge en motvikt till all rapportering om ungdomars minskade läsning av skönlitteratur då de undersökta ungdomarna uttryckte sig positivt om att läsa skönlitteratur och att de är duktiga på att läsa och att analysera fiktionslitteratur.
12.00-13.00 Lunch på egen hand
13.00- 16.00 Workshop
Fika finns från 14.00, 12-torget, Hus 12
Välj mellan ett av följande workshoppar:
- Hur kan man se vad god undervisning är? Michael Tengberg, Michael Walkert: I denna workshop får du analysera undervisningsstrategier genom att undersöka filmade klassrumssekvenser. Vilka faktorer påverkar egentligen elevers lärande, och hur kan vi identifiera dem i undervisningen? (12A324)
Ìý - Att arbeta med partituranalysen, Monica Olsson Vestlund: Johan Tønnesson har utvecklat ett analysverktyg för läsning av sakprosatext som är ett hjälpmedel för läsare att läsa texter. Monica har arbetat med partituranalysen i gymnasiet och kommer här att inspirera er hur ni kan arbeta med analysen i era klasser, oavsett elevernas Ã¥lder (12B257)
. - Skönlitterärt skrivande med elever, Maja Hjertzell: Hjertzell är författare och arbetar som skolbibliotekarie. I sitt författararbete åker hon ofta ut och arbetar med elevers skönlitterära skrivande. I denna workshop kommer ni att få arbeta med tips för att komma igång och slutföra skönlitterära skrivuppgifter med eleverna som utvecklar deras skrivande. (12B258)
16.00-16.15 Avslutning, lokal: 12A 138 (Geijersalen)
CSL-dagen är en kostnadsfri konferens med didaktisk inriktning för lärarstuderande och lärare på alla stadier. Ta del av aktuell forskning för läraryrket och knyt kontakter med andra som är verksamma inom ditt område! Du är välkommen att delta hela dagen eller under ett av passen.
Fortbildningsintyg, för- och eftermiddagskaffe ingår.
Ìý