Framgångsfaktorer vid bostadsbränder
Bostadsbränder är ett avsevärt säkerhetsproblem, som kostar samhället stora summor i egendomsskador varje år och kan leda till förödande för liv och hälsa. Tillsammas med forskare på Lunds Tekniska Högskola (LTH) och SP Fire Research beviljades Centrum för Personsäkerhet (CPS) medel för ett gemensamt projekt (med LTH som huvudman) om skyddsfaktorer vid bostadsbränder. Det som beskrivs nedan avser CPS del av projektet.
Projektresultat
Från enkätanalysen kan följande skyddsfaktorer identifieras: att vara äldre (65+ år), att ha medelinkomst, att leva i ett barnlöst hushåll samt att ej vara frånskild.
Från analys av instatsstatistik, databasen över bostadsbränder och intervjustudien konstateras att fungerande brandvarnare, närhet till räddningstjänst och den enskildes förmåga att tidigt agera för att bryta händelseutvecklingen är exempel på egenskaper som gynnar ett framgångsrikt utfall.
Arbetet redovisas i en sammanfattningsrapport samt i tre delrapporter. Samtliga ger en tydlig beskrivning av framgångsfaktorer och ger en strategisk inriktning för fortsatt forskning för att minska skador till följd av brand i bostad
Vad skulle uppnås?
CPS hade i uppdrag att undersöka sociala ojämlikheter i behovet av räddningstjänstens hjälp att släcka en bostadsbrand. Vidare undersöktes om intresset för, och användning av, skyddsutrustning i hemmet varierar beroende på sociodemografiska faktorer. För att undersöka detta användes individdata från nationella enkätundersökningar om brandsäkerhet.
Resultat
Preliminära resultat tyder på att det finns en viss effekt av socioekonomi på behov av hjälp i samband med en bostadsbrand, där ökad tillgång till resurser innebär ett minskat behov av samhällets intervention vid brandtillfället. Detta antas, åtminstone delvis, kunna förklaras av en stor variation i säkerhetsrutiner i hemmet, där det finns en stark positiv korrelation mellan sociodemografisk mognad och intresse för säkerhet, samt tillgång till fungerande brandvarnare och släckutrustning i hemmet.
Projektövergripande resultat
Ìý