Risk- och säkerhetsvandringar
Våra risk- och säkerhetsvandringar är bra exempel på hur vi arbetar med att utveckla olika former för deltagande och platsbaserat lärande. Målet är att sprida kunskap och uppmuntra till diskussion om samhällsrisker och åtgärder.
Centrum för forskning om samhällsriskers risk- och säkerhetsvandring är ett vandrande seminarium, med plats för att fördjupa kunskaper och utbyta erfarenheter. Idén är att skapa en lärandesituation med utgångspunkt i platsen, problemet och personerna.
Vi tar vår avstamp i platsen för att diskutera allmängiltiga frågor kring samhällsrisker, hantering av riskerna på lokal, regional och nationell nivå, åtgärder osv. Anknytningen till en viss plats medverkar till att skapa intresse och gör det lättare att förstå problematiken. Det handlar om att se det som man talar om! Att iaktta hur gångtrafikanter, cyklister, bilister och kollektivtrafik möts i en miljö med mycket trafik; att se hur högt vattnet har gått vid tidigare översvämningar eller att diskutera nya planförslag på plats.
Utgångspunkten för samtalet är problemet, dvs. samhällsrisken, konsekvenser av denna och åtgärder för att förebygga risken osv. Vi relaterar forskning och utveckling på området till den problembild som vandringen handlar om. Också detta skapar intresse och igenkänning.
Diskussionen utgår från personerna som deltar. Med en lång erfarenhet av lärande vet vi hur viktigt det är att relatera ny kunskap till tidigare kunskaper och erfarenheter. Med ett stort material att ösa ur kan vandringen skräddarsys efter den grupp, de personer som deltar. Förkunskaper, intresseområde och engagemang får styra mer än vid ett traditionellt seminarium eller möte innomhus. Förflyttningarna mellan punkterna i vandringen blir naturliga diskussions"ytor" där deltagarna får chans att pröva sina funderingar mot "guiden" eller mot någon annan "vandrare". Ofta finns en stor kunskap och erfarenhet i gruppen.
Vi har genomfört en rad vandringar med olika tematik inom risk och säkerhetsområdet för olika målgrupper, från skolbarn och studenter till svenska och internationella expertgrupper och allmänhet.