Vittnesmål från de nya klimatzonerna - utställning
Vittnesmål från de nya klimatzonerna är en utställning som skildrar hur människor på olika sätt drabbats av klimatförändring, och försöker att anpassa sig till den. Nu kommer utställningen på besök till ýs universitet, från 11 november till 13 december visas utställningen på universitetsbiblioteket vid ýs universitet.
Om utställningen
Po Tidholm, skribent, och Peter Hoelstad, fotograf, har tagit fram bild- och textmaterial till utställningen som består av bilder och berättelser som skildrar hur människor på olika sätt drabbats av klimatförändringen, och försöker att anpassa sig till den. Utställningen är producerad av SMHI och visas på flera platser runt om i Sverige. Fokus i utställningen är att skildra de som sett tecken på klimatförändringar - de som rör sig i skog och mark, som till exempel arbetar inom renskötselverksamhet eller jagar, fiskar och brukar naturen. Varje berättelse kopplas till vetenskaplig grund och aktuell klimatforskning. ä kan du läsa mer om klimatförändringarna på SMHI:s faktablad kopplat till utställningen.
Utställningen på ýs universitet är arrangerad av Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, tillsammans med Universitetsbiblioteket.
Läs mer här: /nyheter/utstallning-om-klimatforandringarnas-paverkan-besoker-karlstads-universitet
Program och aktiviteter
Utställningen invigs den 11 november kl. 13:00 med tal från forskare inom klimatområdet, följt av mingel. Under utställningsperioden erbjuds ytterligare aktiviteter:
11 nov kl. 13:00–14:00 – Invigning med tal och mingel på plan 3, universitetsbiblioteket
13 nov kl. 15:15 – ”Sustainability fika” och samtal kring klimatpåverkan och klimatåtgärder i utställningen
20 nov kl. 12:00 – ”Möt en forskare” med Avit Bhowmik om ”The Pain, Care and Hope around Climate Change” i Studieverkstaden, plan 3
4 dec kl. 13:00–13:45 – Guidning i utställningen och samtal med CSR:s rådgivande kommitté
5 dec kl. 16:45 – Visning för deltagare i symposiet ”Hållbarhet under förhandling”, som hålls på universitetet 5–6 december
Fler aktiviteter tillkommer, håll utkik i universitets kalendarium eller på webbplatsen för Centrum för forskning om samhällsrisker.
- Utöver dessa aktiviteter går det också att boka guidning i utställningen specifika tidpunkter. Det kan vara lämpligt för till exempel en skolklass eller arbetsgrupper av olika slag.