CTF blogg: Kan man leva det liv man vill utan bil?
2018-03-23"Vi beh枚ver resa mer h氓llbart" 盲r en uppmaning som blir allt vanligare i v氓rt samh盲lle, och p氓 goda grunder. H盲nsyn till milj枚n 盲r en av m氓nga anledningar till att v盲lja bort bilen till f枚rm氓n f枚r kollektivtrafik, cykel eller g氓ng. Ur ett ekonomiskt perspektiv 盲r det ocks氓 sv氓rt att motivera bil盲gande, p氓 sikt kommer det bli 盲nnu mer kostsamt att 盲ga och f枚rvara den privata bilen. Men, hur enkelt 盲r det egentligen att leva det liv man vill utan bil? Och hur tar man reda p氓 det?
En f枚ruts盲ttning f枚r att m盲nniskor ska kunna och vilja resa mer h氓llbart 盲r att alternativen till bilen upplevs som tillg盲ngliga. F枚r att jag ska v盲lja att resa kollektivt, g氓 eller ta cykeln, g盲ller det att jag upplever att alternativen till bilen ger mig m枚jligheten att ta mig till jobbet, skolan, matbutiken eller till andra aktiviteter n盲r jag vill - ungef盲r s氓 som jag 盲r van att leva med tillg氓ng till bil. Det r盲cker till exempel inte att bussarna g氓r fyra g氓nger per timme om de inte g氓r dit jag vill n盲r mitt behov att resa finns eller om jag inte f氓tt information om n盲r och varifr氓n de avg氓r samt hur jag k枚per biljett. Det kan ocks氓 handla om att jag inte k盲nner mig trygg p氓 v盲gen till bussh氓llplatsen eller under resans g氓ng. Att g氓ng- och cykelv盲gar inte 盲r plogade eller underh氓llna.
Jag har i min forskning fokuserat p氓 upplevd tillg盲nghet och utvecklat ett m盲tinstrument f枚r att f氓nga individers uppfattning. Det r盲cker inte, vilket oftast 盲r fallet idag, att analysera restider, antal avg氓ngar och avst氓nd till ett antal f枚rutbest盲mda destinationer f枚r att best盲mma hur god tillg盲ngligheten 盲r f枚r alla som bor i ett visst omr氓de, det vill s盲ga deras m枚jligheter att ta sig till skolan, jobbet, matbutiken eller fritidsaktiviteter med andra transports盲tt 盲n bil. Eftersom olika individer har olika f枚ruts盲ttningar, preferenser och m枚jligheter att resa s氓 finns det m氓nga fler faktorer som kan ligga till grund f枚r v氓ra upplevelser och de val vi g枚r utifr氓n dessa. Vi har exempelvis sett att olika servicefaktorer som till exempel personligt bem枚tande, belysning, trygghet och information p氓verkar v氓r upplevelse av tillg盲nglighet.
God tillg盲nglighet 盲r inte bara viktigt f枚r v氓rt resande utan p氓verkar ocks氓 v氓rt v盲lm氓ende och skapar f枚ruts盲ttningar f枚r v氓r delaktighet i samh盲llet. Sverige har, i likhet med EU, som uttalat m氓l att skapa en "god tillg盲nglighet f枚r alla". F枚rhoppningsvis kan den forskning vi bedriver kring upplevd tillg盲nglighet hj盲lpa till att identifiera skillnader i upplevelser och m枚jligheter att leva som man vill f枚r att inte utel盲mna vissa grupper n盲r vi bed枚mer transportsystemet och hur tillg盲ngligt det 盲r.
En f枚rdel med att fokusera p氓 upplevd tillg盲nglighet 盲r allts氓 att vi kan f氓nga upp grupper av m盲nniskor som upplever att de inte har m枚jligheter att resa h氓llbart, 盲ven om de skulle vilja. 脛ldre exempelvis, upplever generellt en l盲gre tillg盲nglighet med h氓llbara f盲rdmedel 盲n andra 氓ldersgrupper. Llikas氓 kan vi se att de resen盲rer som idag oftast 氓ker bil, inte upplever att de kan leva det liv de vill utan bil.
Katrin L盲ttman 盲r doktorand i psykologi vid CTF och forskar om reseupplevelser och tillg盲nglighet inom vardagligt resande i samarbete med bland annat KTH, VTI och Malm枚 Stad inom projektet Mistra SAMS. 脜r 2016 presenterade hon sin licentiatuppsats Katrin 盲r adjungerad i styrelsen f枚r 鈥漀盲tverket f枚r j盲mst盲lldhet i transportsektorn鈥.