Företagare i pilotprojekt om tjänsteutveckling för tillverkningsindustri
2015-06-11Under 2015 kommer forskare vid CTF och Swerea IVF att utveckla en modell och arbetssätt för utveckling och leverans av kundanpassade industustriella tjänster. Arbetet kommer att genomföras tillsammans med tre värmländska företag som valts ut i samarbete med ALMI Företagspartner i Värmland. Under våren träffades projektdeltagarna i ý för ett uppstartsmöte och nu är tjänsteutvecklingsprocessen igång.
Inom forsknings- och innovationsprojektet ATIT, Avancerade tjänster i tillverkningsindustri, ska forskarna utveckla ett tjänstelyft för svensk industri där svenska tillverkningsföretag kan öka sin konkurrenskraft och intäkter genom att erbjuda tjänster. Målet är att på sikt kunna skapa en skalbar modell som kan användas för tjänstefiering i små och medelstora tillverkande företag på bred front. Under 2015 kommer tre företag som valts ut i samarbete med ALMI Företagspartner i Värmland att gemensamt delta i en tjänsteutvecklingsprocess. I slutet på april träffades projektdeltagarna i ý för ett uppstartsmöte och arbetet är igång.
- Genom utbyte av erfarenheter och kartläggning av respektive verksamheter hoppas vi att deltagande företag ser nya möjligheter att bredda och paketera sina erbjudanden under vårt arbete tillsammans, säger Lars Witell som tillsammans med forskarkollegan Nina Löfberg representerar CTF i projektet.
Ett av de deltagande företagen är Swede Rehandling Systems AB, som sedan 1989 tillverkar behållare för återvinningsindustrin, renhållningsbolag, gjuterier och andra industrier.
- Efter 26 år i branschen är det dags att utveckla och stärka vårt varumärke. Att delta i det här projektet för att utveckla tjänster kring vår verksamhet tror jag är rätt väg för oss. Jag ser fram emot att lära mig se saker på nya sätt, att tänka i nya banor och att få del av andras erfarenheter och kunskap. Jag vill kunna delge mina medarbetare de nya kunskaperna och erfarenheter och därigenom att företaget blir än mer lönsamt. Jag hoppas på en stor förändring för vårt företag , en förändring som jag redan känner har börjat. Vi på Swede Rehandling Systems AB har släppt handbromsen och tågar ut i tjänsteinnovationernas värld, säger Eva Nilsson, försäljningschef och grundare av Swede Rehandling Systems AB.
Övriga deltagande företag är Inission, en totalleverantör tillverknings- och logistiktjänster inom avancerad industrielektronik, samt Cellcomb som tillverkar miljövänliga laminatprodukter för engångsbruk inom hälsa, sjukvård och livsmedelsindustrin.
Barbro Lagerholm, Swerea IVF, är projektledare för pilotprojektet. Hon berättar att inledningsvis vill man få en gemensam dialog och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna, få dem att tänka i nya banor. Sedan följer individuella besök hos företagen och kartläggning av deras verksamheter. En analys av kartläggningen görs tillsammans med de forskare som ingår i projektet. Möjligheter att vidareutveckla och paketera om befintliga produktkoncept och tjänster, samt kläcka nya idéer, mejslas fram. Under året som projektet är igång träffas deltagarna även ett antal gånger i grupp för att utbyta erfarenheter längs med vägen i den utvecklingsprocess deras respektive verksamheter genomgår.
Arbetet bedrivs inom forsknings- och innovationsprojektet "Avancerad tjänsteutveckling för tillverkningsindustri”. Projektet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas och ingår i det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030 vars mål är att skapa en nationell bas av forskning, innovation och utbildning för konkurrenskraftig svensk produktion 2030.