Forskningsstudie om svenska kollektivtrafiken
2013-05-15Under fem 氓r har 果冻传媒forskarna Bo Enquist och Mikael Johnson f枚ljt kollektivtrafiken i fyra svenska regioner. Under perioden har den svenska kollektivtrafiken f枚r盲ndrats kraftigt, samtidigt som branschen satt som m氓l att f枚rdubbla antalet resen盲rer fram till 2020. Hur kan samh盲lle, f枚retag och resen盲rer samverka f枚r en effektiv och h氓llbar kollektivtrafik, som p氓 allvar kan konkurrera med bilen?
Det 盲r en bransch i stark f枚r盲ndring som beskrivs i den nya forskningsstudien 鈥漇tyrning och navigering i regionala kollektivtrafikn盲tverk.鈥 Forskarna har studerat kollektivtrafiken i fyra svenska regioner: Stockholm, V盲stra G枚taland, Sk氓ne och V盲rmland. Som j盲mf枚relse har forskarna 盲ven tittat p氓 tv氓 europeiska omr氓den: Freiburgregionen i Tyskland och Z眉richregionen i Schweiz.
-Vi har tittat p氓 vad som h盲nt i branschen, vad som h盲nt i samh盲llet och vad som utvecklats p氓 v氓r egen forskningsfront, ber盲ttar Bo Enquist, professor i f枚retagsekonomi och knuten till Samot, The Service and Market Oriented Transport Research Group vid 果冻传媒s universitet.
脜r 2012 tr盲dde en ny lag i kraft och regionala kollektivtrafikmyndigheter inr盲ttades i varje region. Trafikf枚retag konkurrerar numera i upphandlingar, d盲r 盲ven kontraktets utformning spelar en allt st枚rre roll.
-Det 盲r viktigt f枚r utvecklingen mot en h氓llbar kollektivtrafik att trafikf枚retagen inte anv盲nds som bemanningsf枚retag. Kollektivtrafiken beh枚ver utvecklas som en gemensam aff盲r fullt ut, genom kontrakts- och kunddialogerna, menar Bo Enquist.
Bryter bilens dominans
I Freiburg och Z眉rich har man satsat p氓 en 鈥漨obilitetsstrategi鈥, d盲r kollektivtrafik, cykel, g氓ng och bil samverkar kring ett 鈥漢ela-resan-t盲nk鈥. P氓 s氓 s盲tt har man lyckats bryta bilens dominans i st盲derna. I exempelvis G枚teborg g氓r man mot en liknande vision. Integreringen har inte haft lika bra effekt som f枚r Z眉rich och Freiburg, p氓 grund av det eftersatta underh氓llet och kapacitetsproblemet i den svenska sp氓rbundna trafiken och att bussarna i de svenska n盲tverken konkurrerar med bilen om v盲gutrymme.
De fyra svenska regionerna som ing氓r i studien ligger alla i framkanten av utvecklingen. De speglar s氓v盲l storstad som landsbygd. Det 盲r ingen neutral arena som beskrivs, utan en sm盲ltdegel av sociala och ekonomiska processer med inblandade akt枚rer fr氓n kommuner, regionala kollektivtrafikmyndigheter, politiker och n盲ringsliv. I bokens slutkapitel beskrivs 氓tta utmaningar f枚r kollektivtrafiken, bland annat: frihet f枚r resen盲ren, kollektivtrafik som ett proaktivt verktyg f枚r att bygga en h氓llbar stad eller region, kollektivtrafik som politik och aff盲rsverksamhet samt kollektivtrafikens utrymme i stadstrafiken.
-Vi ger inte ett klart och entydigt svar p氓 vilket av de olika regionala kollektivtrafikn盲tverken som fungerar b盲st. Vi har ist盲llet velat skapa en djupare f枚rst氓else f枚r hur komplext systemet 盲r. Den stora utmaningen ligger i att skapa samverkan och ett gemensamt syns盲tt inom en region, menar Mikael Johnson, ekonomie doktor och forskare inom Samot.