Fyra tips för att minska matsvinnet under jul- och nyårshelgen
2019-12-19Under denna tid på året infaller två av våra största mathelger. Det är också en tid då vi konsumerar i överflöd och slänger mer mat än någonsin. Samtidigt vet vi att matsvinn har en negativ påverkan på vårt klimat och det spelar stor roll vad vi väljer att äta och hur vi hanterar vår mat. Vad kan vi göra för att minska matsvinnet? Forskaren Helén Williams vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet, ger sina bästa tips.
- Vi producerar hela 30 procent mer mat globalt än vad vi skulle behöva göra om vi tog hand om maten bättre. Internationella rapporter visar att matsvinnet är en allt viktigare fråga att jobba med för att minska miljöpåverkan inom livsmedelssektorn, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem. Det är helt enkelt osmakligt att vi handlar i överflöd och sedan slänger när vi inte orkar mer.
Julen en av våra högtider då extra mycket mat slängs
Under de senaste tio åren har Helén Williams, tillsammans med Fredrik Wikström och andra kollegor både vid CTF och runt om i världen, forskat om hur matsvinnet kan minska. Hon tror att varför vi slänger så mycket mat i jultider på grund av våra förväntningar och bilder av har hur ett ”riktigt” julbord ska se ut - vi vill göra många generationer nöjda och vågar inte alltid utmana gamla traditioner.
- I takt med att fler människor nu börjar äta mer grönsaker, både av hälso- och miljöskäl, kanske också utbudet på julborden kan förändras. Ur ett klimatperspektiv är det värre att slänga produkter som krävt mer resurser för att framställas, till exempel kött och mejeriprodukter, säger Helén Williams som tycker att det är helt okej att ha sina traditionella rätter under högtider så länge man är noga med att det faktiskt äts upp och inte hamnar i soporna.
Fyra tips för att minska matsvinnet under jul- och nyårshelgerna
För att minska matsvinnet handlar det framför allt om att planera bättre. Här ger Helén Williams sina bästa tips för hur du kan minskat matsvinnet under jul- och nyårshelgerna:
1. Minska antalet eller mängden
Köp och tillaga färre maträtter, eller mindre mängder av alla maträtter du vill ha på julbordet, för att öka chanserna att det du köpt och tillagat går åt.
2. Hantera maten ordentligt
Kyl överbliven mat snabbt, prova att använda kylklampar för att öka hållbarheten på den kalla maten som står framme, så att resterna kan ätas nästa dag.
3. Dela dina matrester
Låt gästerna ta med överbliven mat hem.
4. Ta hand om dina matrester och bli kreativ i köket
Frys in matrester som du inte vill äta nästa dag. Det mesta funkar bra att frysas och även om du tröttnat på julmaten kan rester med prinskorv, köttbullar, potatis och andra rester från julbordet bli en god pyttipanna i början av nästa år.