Hallå där Johan Quist ...
2013-10-08…lektor i företagsekonomi och forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet. I förra veckan var du inbjuden av Riksbankens Jubileumsfond, RJ, att delta i en konferens. Vad handlade den om?
- Den handlade om mätbarheter i offentlig sektor och arrangerades av en av RJ:s så kallade områdesgrupper. Gruppen har sökt inventera forskning kring senare decenniers innovationer i samhällsstyrningen, inte minst med inriktningen på kvantitativa mått. Syftet med konferensen var ringa in problem som är otillräckligt belysta i forskningen och som därför kan förtjäna att inkluderas i en kommande riktad utlysning.
Vad är en områdesgrupp?
- RJ finansierar forskning i olika former och gör riktade insatser mot forskningsområden som identifierats som särskilt angelägna. En av deras uppgifter är att identifiera forskningsluckor. Om de bedömer att det finns viktiga frågor som tenderar att hamna i en av dessa luckor inrättar stiftelsen en områdesgrupp. Arbetet i dessa grupper är forskningsförberedande och går ut på att kartlägga forskningsbehov, stimulera forskning och informationsutbyte.
Vad gjorde ni under dagarna och vad tar du med dig?
- Jag upplever att vi hade ett gott samtal. Det var en blandning mellan presentationer och gruppdiskussion där alla fick vara med och bidra. Jag uppskattade till exempel den föreläsning som Peter Dahler Larsen från Köpenhamns universitet höll utifrån sin bok ”The Evaluation Society”. I anslutning till den uppstod många tankar kring hur offentliga aktörer hanterar det faktum att medborgaren för in så mycket variation i tjänstesystemet. Många av de metoder vi använder för att styra baseras på en industriell logik där det finns helt andra möjligheter att standardisera input i processerna. Något som för övrigt blev väldigt tydligt vid ett annat av konferensens pass. Vi fick ett uppskattat tillfälle att lyssna till och samtala med Maciej Zaremba, författare och journalist vid Dagens Nyheter, om hans uppmärksammade artikelserie som behandlat styrningen inom den svenska hälso- och sjukvården. Sammanfattningsvis blev jag, och säkert många andra, genom konferensen styrkt i att området förtjänar fortsatt uppmärksamhet. Nu ser jag fram emot att, tillsammans med kollegorna på CTF och kanske några av de myndigheter som finns i vårt nätverk, skriva en riktigt bra ansökan när väl den slutliga utlysningen kommer från RJ!
Här kan du läsa mer om
Här kan du läsa mer om