Hallå där Peter Samuelsson, doktorand i företagsekonomi...
2020-05-19... du befinner dig i slutfasen av din doktorandutbildning. Vad handlar ditt avhandlingsarbete du om?
- Det handlar om tjänsteinnovation inom hälso- och sjukvård, hur man kan ställa om för att få bättre och effektivare vårdprocesser. Mer specifikt tittar jag på olika typer av innovationer och vilka effekter de får på sjukhus och vårdcentraler, till exempel hur patienter och vårdpersonal påverkas samt hur kostnadseffektivt det är. Jag tittar också på hur vi forskare kan behandla detta forskningsområde framgent för att driva utvecklingen framåt.
Varför är detta viktigt?
- Vikten av att kunna ställa om och effektivisera har aldrig varit mer betydande. En åldrande och mer diversifierad befolkning, tillsammans med den rådande pandemin, har ställt den svenska vården inför för ett eldprov som tidigare inte skådats i modern tid. På extremt kort tid har en massiv omställning ägt rum där gemensamma resurser, tillsammans med frontlinjens personal, gjort det möjligt att upprätthålla en sjukvård i världsklass. Omställningen har också tydliggjort att det är exceptionellt svårt att upprätthålla alla styrande värden, att samtidigt kunna leverera en hög grad av specialiserad vård till patienter, hantera pandemins offer och detta på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Min forskning visar på just detta förhållande, där innovationsforskningen såväl som praktiken måste hitta en balans och inte enbart fokusera på enstaka perspektiv. Att kunna se innovationsarbete ur ett multipelt perspektiv bidrar till en mer välgrundad omställning av vården där flera aktörers röster blir hörda och fler kan känna att innovation och förändringsarbete faktiskt leder till något bättre.
Har du några resultat som du vill dela med dig av?
- Resultat från en intervjustudie med innovatörer, som gått genom innovationsslussar inom regionerna, visar att det finns olika distinkta typer av innovatörer med olika drivkrafter och mål. Vissa drivs av att kunna vara en aktiv part och bidra till en positiv förändring, medan andra har mer kraftfulla planer för vad deras innovationsprocess ska leda till. Detta innebär att behovet av stöd i innovationsprocessen ser olika ut, vilket innovationshubbar och nätverk bör ta i beaktning. Jag har också, i samarbete med SCB, analyserat innovationsarbete och dess bedömda effekter inom svensk hälso- och sjukvård. Där såg vi bland annat att det krävs olika typer av innovationer, dels tekniska men särskilt mer mellanmänskliga innovationer, för att uppnå positiva resultat som kostnadseffektivitet, vårdkvalitet och tillfredsställda patienter. Tydligt var också att sjukhus och vårdcentraler som involverat patienter i innovationsarbetet fick positiva effekter så som högre vårdkvalitet för berörda patientgrupper. Detta betyder dels att regionerna inte kan ha en passiv, mottagande, roll som beställare av tekniska innovationer från den privata sektorn, utan en mer aktiv roll där tekniska innovationer följs upp med organisatoriska och kommunikativa omställningar. Det betyder också att det finns stora vinster med att involvera patienter och brukare i innovationsarbete.
Vem kan ha nytta av din forskning?
- Bortsett andra forskare, kan personer i chefspositioner inom regioner så väl som privata vårdföretag dra nytta av min forskning eftersom den ger en mer holistisk förståelse för olika typer av aktörsroller, innovationer och effekter inom innovationsarbete. Även personer som specialiserar sig mot just innovationsarbete och verksamhetsutveckling inom hälso- och sjukvården kan ha nytta av min forskning.
Slutligen, när planerar du att lägga fram din doktorsavhandling?
- I oktober om allt går enligt plan.
Lycka till!