Johan Quist pratar om funktionsegoism på Service Convention Sweden 2015
2015-09-17Förra året modererade forskaren Johan Quist vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet, första upplagan av Service Convention Sweden tillsammans med Johanna Koljonen. I år kommer han tillbaka för att föreläsa om felaktig styrning och funktionsegoism på andra upplagan av landets första konferens för tjänsteinnovation och tjänstedesign riktat till den offentliga och privata välfärdssektorn. Passa på att säkra din plats till konferensen som hålls den 2-3 december på ý CCC. Missa inte Early-Bird erbjudandet fram till den 30 september. Anmäl dig redan nu!
Hej Johan Quist, varför valde du att delta i Service Convention Sweden?
- Det är ett forum som jag vet samlar många intressanta och kunniga personer inom ett område som har potential att förändra vårt samhälle. Förra året modererade jag konferensen tillsammans med årets moderator, programledaren och kulturjournalisten Johanna Koljonen, och i år ska det bli roligt att få chansen att föreläsa på temat funktionsegoism.
Vilka förväntningar har du på Service Convention Sweden?
- Jag har höga förväntningar, vilket är rimligt att ha. Jag hoppas att få lära mig av andra föreläsare, möta nya, spännande människor och få chansen att berätta om vad jag klurar på under dagarna som forskare vid CTF.
Vilken roll spelar tjänsteinnovation och tjänstefiering för utveckling och tillväxt inom den svenska välfärdssektorn?
- I den bok för förnyelsebyråkrater som jag skrivit tillsammans med Martin Fransson introduceras tjänstelogik för en bredare publik inom offentlig sektor. Så givetvis tror jag att det perspektiv som jag representerar på konferensen har potential att bidra. Genom att ställa frågor till den egna verksamheten med utgångspunkt i medborgares livssituationer kommer nya insikter. Svensk välfärd är i många avseenden fantastisk, men det finns också lite nötta kanter som vi behöver ta hand om.
Vad är den viktigaste förändringen som måste åstadkommas på området enligt dig?
- Frågorna om hur vi får saker och ting att hänga samman i offentlig sektor måste prioriteras ännu mer av ledande politiker. Stuprören tar faktiskt sin början på regeringskansliet. Förvaltningspolitiken har också varit anonym alltför länge. Men jag tycker verkligen att det nuvarande statsrådet med ansvar för förvaltningspolitiken, civilminister Ardalan Shekarabi, har tagit sig an uppgiften på ett bra sätt. Det märks att han är kunnig på området och det ska bli intressant att följa fortsatta politiska initiativ.
Varför brinner, jobbar/ forskar du för de här frågorna?
- Min drivkraft är alla de människor som hamnar i kläm eller inte hinns med idag. När jag läser om Åke, 90, som träffat 66 olika läkare på 16 månader eller andra äldre som måste göra sig iordning för natten kl. 15.30 för att omsorgens schema ska gå ihop blir jag genuint ledsen. Funktionsegoismen och andra tankefel ställer till det i många sektorer och det ger mig ett gott driv.
Vad vill du skicka med deltagarna?
- Jag delar gärna med mig av min drivkraft. Deltagarna känner förhoppningsvis att jag bryr mig på riktigt. Kan jag sedan ge någon eller några verktyg och idéer för att påverka skeendet där de befinner sig vore det skoj. Jag vill också förmedla känslan av att ýs universitet och Centrum för tjänsteforskning har saker att bidra med när det handlar om hur vår välfärd ska utvecklas. Då får vi fler att prata med i framtiden och det ger näring till vår forskning.
Johan Quist är ekonomie doktor i företagsekonomi och forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet. Redan 2004 startade han ett nätverk för myndigheter som vill arbeta tillsammans med forskare i praktiknära utvecklingsprojekt. I nätverket finns idag flera av våra största myndigheter såsom Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen men också några mindre likt Pensionsmyndigheten och Transportstyrelsen. Han är en av forskarna bakom den uppmärksammade rapporten ”Onödig efterfrågan inom Försäkringskassan” som gavs ut av Inspektionen för socialförsäkringen i juni.
Service Convention Sweden
Service Convention Sweden 2015 samlar representanter från välfärdssektorn med intresse för tjänsteinnovation och tjänstedesign. Konferensen utgör en unik mötesplats för kunskapsutbyte, inspiration och nätverkande genom föreläsningar, workshops och mingel med världsledande verksamheter, forskare, konsulter och politiker.
Läs mer om programmet och anmäl dig på .
Բö:
CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet
Landstinget i Värmland
ýs kommun
Visit ý