Ny bok förklarar tjänsteinnovation
2019-04-17Tjänsteinnovation har länge intresserat forskare och praktiker, men kan ofta uppfattas som svårt att förstå och konkretisera. I den nya boken ”Service Innovation for Sustainable Business: Stimulating, Realizing and Capturing the value from service innovation” reder forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet, ut begreppet och delar med sig av flera års forskning inom området.
I den nya boken förklarar forskarna vad tjänsteinnovation är, hur det kan stimuleras och realiseras och hur värde kan skapas. Redaktörer är Per Kristensson, professor i psykologi, och Peter Magnusson och Lars Witell, båda professorer i företagsekonomi.
Ett samverkansprojekt
Boken baseras på forskningsresultat som genererats inom CTF:s forskningsprofil "Tjänsteinnovation för hållbara affärer” som syftar till att förstå och kartlägga tjänsteinnovationers beståndsdelar och hur tjänsteinnovationer kommer in och förändrar branscher i grunden.
- Vi har tillsammans med partnerföretag och internationella forskare skrivit en bok kring de mest brännande frågorna kring tjänsteinnovation. Boken speglar den kunskap som vi tillsammans utvecklat under de senaste åren och visar på den bredd av kunskap som behövs för att förstå vad tjänsteinnovation är, säger Lars Witell, ledare för forskningsprofilen och en av bokens redaktörer.
Boken innehåller exempel hämtade från business-to business, där företag gör affärer med varandra, och business-to-customer, där företag för affärer med kunder, samt exempel från offentlig verksamhet. Två av kapitlen är författade tillsammans med företagen Ikea och Tobii Pro.
"En innovation är en bra lösning på ett relevant problem"
- Bokens 14 kapitel behandlar tre olika aspekter av tjänsteinnovation med fokus på tillverkningsindustrin och detaljhandeln. För det första stimulering av innovation, det vill säga hur man kan få fram idéer till nya tjänsteinnovationer. Det andra är hur man går från idé till realisering. Avslutningsvis behandlas också hur man skapar och tillägnar sig det värde som tjänster möjliggör. Dessa tre delar går delvis i varandra, säger Peter Magnusson.
Boken riktar sig till såväl forskare som praktiker med intresse för tjänsteinnovation.
Forskningsprofilen finansieras av KK-stiftelsen, ýs universitet, Ikea, Ericsson, Volvo, Löfbergs, Ica, Stamford och Valmet under 2011-2019.