Tjänsteinnovation, nu händer det!
2015-02-03Lars Witell, professor i företagsekonomi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet, i slutet av förra året var du involverad i ett antal nya satsningar inom tjänsteinnovation kan du berätta om dessa?
- Vår forskning inom tjänsteinnovation har länge främst fokuserats på tillverkningsindustri och handel, men senaste tiden har intresset vuxit explosionsartat även inom nya områden. I slutet på november var jag involverad i nya satsningar inom lantbruk, turism och sjukvård.
Hur hänger lantbruk och tjänsteinnovation ihop?
- Lantbruk är en bransch som står inför ett antal utmaningar, exempelvis har antalet mjölkbönder halverats det senaste decenniet. För att skapa lönsamhet i ett lantbruk behöver man idag vara innovatör, entreprenör och kunna bruka jorden. Jag medverkar i forskningsprojektet Grönovation vid Linköpings universitet och den 17 november anordnade vi Agriculture Innovation Day tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet. Syftet med konferensen är att öka kunskapen om innovation inom den gröna näringen genom att levandegöra praktiska exempel, forskning och samhällsövergripande perspektiv samt stimulera till samarbeten och initiera utvecklingsprojekt. Prins H.K.H. Carl Philip sa i sitt inledande tal: "Hållbarhet innebär handling. Vi måste alla börja agera - företag och organisationer, myndigheter och privatpersoner. Det är genom våra handlingar vi kommer göra skillnad."
Du har också varit delaktig i en satsning inom turism och besöksnäringen, vad handlade det om?
- Jag var medbedömare av forskningsansökningar på uppdrag av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF. Bland alla sökande var det till slut tre universitet som fick dela på 4,2 miljoner kronor för att utveckla besöksnäringen. Projekten handlar om att skapa innovation kopplade till en viss plats, innovation kopplade till att äta på restaurang och en breddundersökning av innovationsförmågan i branschen. ”Det görs alltför få studier om innovation i besöksnäringen i dag. Forskningen, och med den finansieringen, har oftast fokus på innovation inom teknik- och IT-områdena. Svensk besöksnäring har högt uppsatta tillväxtmål, ska vi nå dem är det nödvändigt att stärka innovationsförmågan i branschen. Därför är denna forskningssatsning så viktig". Säger Stina Algotson, vd på BFUF, i ett pressmeddelande.
Din forskning och intresse för tjänsteinnovationer har tagit dig ända till Australien, vad har du gjort där?
- Jag spenderade en vecka där för att arbeta med tjänsteinnovation inom sjukvården tillsammans med professor Janet McColl-Kennedy vid University of Queensland i Brisbane. Vårt arbete har ett patientperspektiv, vi fokuserar på patientens roll inom vården och hur vården påverkar patientens livskvalitet. Med en åldrande befolkning och ökade tekniska möjligheter är tjänsteinnovation en nyckel för att skapa en god vård. Detta är ett exempel på forskning inom Transformative Service Research.
För mer information se: