Transportforskning presenterades på internationell konferens
2019-04-09Den 28-29 mars deltog forskarna Katrin Lättman och Margareta Friman i BEST Annual Seminar 2019 i Helsingfors, Finland, för att presentera aktuell forskning om äldres resvanor. Gruppen äldre, över 65 år, är allt mer friskare och mobilare och mer kunskap behövs för att kunna påverka denna grupp till ett mer hållbart resande och kunna utveckla attraktiva transportalternativ till den egna bilen.
Forskarna samarbetar med det europeiska nätverket BEST, Benchmarking in European Service of Public Transport, kring forskning om kollektivtrafikresor och upplevd livskvalitet inom fem av nätverkets medlemsstäder.
- Vi var inbjudna för att presentera resultat från vårt projekt ”Potential för energieffektivt resande i en åldrande befolkning” där vi studerar vilka faktorer som kan påverka hur äldre upplever resande, tillgänglighet och välbefinnande, säger Katrin Lättman som tillsammans med Margareta Friman och Lars E. Olsson bedriver studien.
Forskarnas preliminära resultat visar att upplevd tillgänglighet och hur tillfreds man är med sitt dagliga resande varierar mellan generationer.
- En del i vår studie fokuserar på livskvalitet och vi kan, återigen, konstatera att dagligt resande har stor påverkan på människors liv. Om man åker ofta med kollektivtrafik påverkas upplevd tillgänglighet vilket bland annat inkluderar hur lätt man tycker det är att utföra sina dagliga aktiviteter, säger Katrin Lättman. Vi kan också konstatera att yngre är en speciellt utsatt grupp, de tycker generellt att det är svårt att leva det liv de vill med hjälp av kollektivtrafiken.
Konferensen samlar årligen representanter från nätverkets åtta medlemsstäder och andra kollektivtrafikintressenter för att fokusera på aktuella frågor. Nätverket BEST startades 1999 i syftet att öka användningen av kollektivtrafik i europeiska stadsområden och består av kollektivtrafikaktörer i Bergen, Köpenhamn, Geneve, Helsingfors, Rotterdam – Den Haag, Oslo, Trondheim och Stockholm.