Viktig mötesplats för svenska transportforskare
2015-11-16Den 21-22 oktober stod Samot värd för den fjärde nationella konferensen i transportforskning. Transsportforskare och forskarstuderande presenterade och diskuterade forskningsfrågor inom transportsystemet, till exempel analys, förståelse, planering och utvärdering. Här är några röster från årets konferens.
Vi passade på att fråga några av deltagarna vad de tycker om den nationella transportkonferensen, vad de tagit med sig från dagen samt vilka utmaningar de ser inom den svenska transportforskningen.
Vad tycker du om den nationella transportkonferensen som initiativ?
"Det är ett bra initiativ, den behövs för att fylla ett tomrum kring den interdisciplinära transportforskningen inom Sverige."
"Tidigare fanns ingen direkt mötesplats för svenska transportforskare. Vissa av oss träffades på internationella konferenser runt om i världen. Transportforum i Linköping är visserligen en mötesplats, men den tenderar att fokusera implementering och mötet mellan olika aktörer, framförallt politiker och beslutsfattare. Vi såg ett behov och tog initiativ till att skapa en mötesplats."
"Bra att nationella forskare träffas och att det inte bara är internationellt. Frågan är dock vilket språk konferensen skall vara på. I år var det många som inte talade svenska. En annan fråga är hur man ska locka fler forskare från alla områden så att det inte bara blir en doktorandkonferens. Transport är ett brett område."
"En spännande konferens där man på ett informellt och opretentiöst sätt får en bred bild av vad olika forskare håller på med inom området."
Vad har du tagit med dig från årets konferens?
"Framförallt vissa insikter kring hur godstransporter kan effektiviseras med hjälp av längre fordon."
"Nya intryck och nya perspektiv som berikar min egen forskning."
"Bra möten med andra forskare."
Vilka utmaningar ser du inom svensk transportforskning?
"I media lyfter man ofta frågor om underhåll och olika infrastruktursatsningar. Dessa frågor är alltid aktuella men en övergripande fråga är hur vi ska resa i framtiden. Klimatförändringar, utsläpp, buller, urbanisering, social integrering är några exempel som ställer krav och berör transportsystemet. Sveriges transportpolitik pekar också mot att trafikökningen framåt ska ske med kollektivtrafik, cykel och gång till skillnad från tidigare då bilen ensidigt stått i centrum för all planering och utveckling i svenska städer. Detta får förstås konskevenser och mer kunskap behövs."
"En av de stora utmaningarna inför framtiden är att skapa en kollektivtrafik som både attraherar vana användare som vill ha mer avancerade erbjudanden med högre IT-innehåll och de mer ovana resenärerna som vill ha en enkel och lättillgänglig kollektivtrafik. Utmaningen är att skapa en kollektivtrafik som är anpassad efter helt olika kundgruppers behov och önskemål."
Om konferensen
Konferensen hålls årligen och omfattar alla transportslag och alla typer av frågor som berör transportsystemet. Nästa år står Lunds universitet som värd.
Iniativtagare:
Chalmers, Göteborgs universitet
CTS/KTH, Linköpings universitet
Samot, ¹û¶³´«Ã½s universitet
Lunds universitet
VTI