Utformning för att främja biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Bakgrund
Glava Energy Center är ett innovationskluster som driver en av Nordeuropas största test- och utbildningsanläggning för solenergi. Vår testpark är unik i sitt slag och innehåller en mängd olika typer av energisystem, med ett särskilt fokus på solenergi. Här samlas företag, forskare och organisationer för att testa och utveckla nya tjänster och produkter samt för att utbilda sig inom området.
I vårt arbete med projektet LOKEN, och specifikt inom arbetspaket 4.2 (smarta och hållbara solparker), har vi fått i uppdrag att undersöka hur markbaserade solparker kan utformas för att främja biologisk mångfald och stärka lokala ekosystemtjänster.
RISE forskningsinstitut har i sin handbok "Solcellsparker som gynnar biologisk mångfald och ekosystemtjänster" utgått från en metod kallad "hänsynshierarkin". Den syftar till att minimera negativa effekter av solcellsparker genom att:
- I första hand undvika skador helt,
- I andra hand minimera skador,
- I tredje hand restaurera områden, och
- Som sista alternativ kompensera för skador genom att stärka platsens naturvärden.
Detta tillvägagångssätt strävar efter att nå Biodiversity Net Gain – en nettovinst för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Vi vill nu applicera dessa principer på vår befintliga solpark och utreda hur den kan bli en förebild för hållbara och biologiskt mångfaldsfrämjande solparker.
Syftet
Syftet med detta examensarbete är att ta fram ett konkret underlag som visar hur Glava Energy Center kan utforma och anpassa sin befintliga solpark för att uppfylla kraven enligt hänsynshierarkin och främja biologisk mångfald samt ekosystemtjänster. Arbetet ska leda till praktiska och genomförbara förslag som kan implementeras i parken, med målsättningen att Glava Energy Centers solpark ska bli ett demonstrationsprojekt för hållbara lösningar.
Ìý