äٱ
FoU Välfärd Värmland samordnar olika nätverk med syftet att skapa mötesplatser för dialog/reflektion samt att länka samman samverkan i praktiken med behovet av kunskapsutveckling. Vi har för närvarande följande aktiva nätverk och de beskriver själva sina nätverk nedan:
åԻö
Detta nätverk har under lång tid varit en del av Region Värmlands verksamhet, som under 2008 fördes över till FoU Välfärd Värmland som sedan har varit sammankallande. äٱet är öppet för biståndsbedömare som verkar inom äldreomsorgen i Värmlands läns samtliga kommuner. Två gånger årligen träffas detta nätverk och diskuterar aktuella frågor inom yrkesområdet.
Chefer inom hemtjänst
äٱet består av enhetschefer med ansvar över hemtjänst i Värmlands kommuner.Syftet med nätverket är att nätverka och delge erfarenheter och kunskaper. Ta lärdom av varandra och även kunna samverka.
Chefer inom personlig assistans
äٱet består av chefer inom personlig assistans i Värmland. Syftet med nätverket är att utbyta kunskap och erfarenhet samt skapa nya kontakter. äٱet kan också bidra till att skapa en samsyn i Värmland kring vissa gemensamma frågor.
Chefer inom socialpsykiatri
(Texten är under utveckling)
Chefer och förste socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd i Värmland
äٱet syftar till att skapa enklare kontaktvägar mellan länets kommuner. Ett forum för att få en lokal samsyn kring frågor rörande ekonomiskt bistånd för att därigenom få en kvalitetssäkring och en ökad rättssäkerhet. Värdefullt att dela kunskap och lära känna varandra, nätverket bidrar till enklare kontaktvägar.
Dagverksamhet och demens
(Texten är under utveckling)
EnhetscheferLSS-boende och daglig verksamhet
äٱet består av enhetschefer inom LSS i Värmland. Syftet med nätverket är att utbyta kunskap och erfarenhet samt skapa nya kontakter. äٱet kan också bidra till att skapa en samsyn i Värmland kring vissa gemensamma frågor som rör våra verksamheter inom LSS. Det är även ett bra forum för gemensam planering av kompetensutveckling inom området för chefer och baspersonal.
å
äٱet består av handläggare inom området familjehemsvård i Värmlands kommuner.
Syfte med nätverket är bland annatatt gemensamt i Värmland regelbundet organisera grundutbildning för familjehem, anordna gemensamma rekryteringskampanjer för familjehem samt utbyta kunskap och erfarenheter inom länet.
IBIC Värmland
IBIC-nätverket i Värmland startade upp i slutet av 2020. I nätverket finns deltagare från flera av de Värmländska kommunerna, och vi ser gärna ett deltagande från de kommuner som ännu inte kommit med. Ni är varmt välkomna att höra av er till oss. Det värmländska IBIC-nätverket syftar till att bidra till kunskapsspridning inom området och ge förutsättningar till utveckling av arbetet på regional nivå. FoU Välfärd Värmland håller samman arbetet och representerar Värmland i det nationella nätverket.
Mottagningsfunktion
Det finns skillnader i hur Värmlands socialtjänster är organiserade. Man kan arbeta i en grupp med flera kollegor som alla tar emot anmälningar och ansökningar kring barn. Man kan vara själv med den uppgiften och samtidigt hantera alla former av social problematik. Förutsättningarna ser olika ut i de olika kommunerna och förändringar sker hela tiden. äٱet ger de aktiva socialsekreterarna möjlighet att se och diskutera dessa skillnader, samtidigt kan de också dela det som är lika också. Vi har märkt att det är mycket värdefullt att få lyfta alla de generella frågor och dilemman som är knutet till just denna roll, att vara den som är först att möta klienterna och göra de första bedömningarna.Genom nätverket får man kontakt med socialsekreterare från hela länet, som kan komma med andra perspektiv. Förutom råd möts man också av förståelse och uppmuntran.Det kan också vara ett forum för att diskutera nya föreskrifter, lagar och mediala fall som påverkar arbetet. Detta sker ett par gånger per termin.
Planerare inom hemtjänst
Nystartat nätverk. Första träffen ägde rum 12 september 2023.
Regionala kunskapsaktörer
äٱet består av representanter från enheter inom ýs universitet, Region Värmland, Länsstyrelsen, Landstinget i Värmland samt Värmlands läns vårdförbund som har i uppdrag att bidra till kunskapsutveckling inom socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård. äٱet har bland annat till uppgift att kommunicera och diskutera de medel som länet erhåller enligt överenskommelsen mellan regeringen och SKL för god kvalitet inom socialtjänsten, samt att utgöra en gemensam samverkansarena.
SAS/TÖS Värmland
Sveriges första tjänst som TÖS (tillsyn över socialtjänst) inrättades i Kristinehamn 2003. Under de följande åren tillsattes tjänster med funktionen TÖS/SAS (socialt ansvarig samordnare/socionom) upp lite varstans runt om i Sverige. Det första nätverket bestod enbart av ý och Kristinehamn som träffades för att utbyta kunskap, erfarenheter och lära av varandras både bra och mindre bra erfarenheter.
Allt efter som åren gick fick fler och fler värmlandskommuner tjänster som innehöll TÖS/SAS uppgifter och i november 2011 startade det som idag är äٱ Värmland. Initialt deltog Kil, Årjäng, Hammarö, Forshaga, Kristinehamn och ý och äٱet ingick under Region Värmland.
I nuläget har Arvika, Filipstad, Storfors, Sunne och Grums tillkommit och några andra kommuner har flera TÖS/SAS/controller/kvalitetsutvecklar funktioner som deltar i nätverket som idag omfattar 18 personer som täcker 11 av länets 16 kommuner. äٱet är därmed landets största nätverk för denna funktion. Yrkestitlar varierar, likaså utbildningsbakgrund (ex. socionom, sjuksköterska, fysioterapeut) men kravet är att tjänsten innehåller en tillsyns- och granskningsfunktion och/eller utredning av lex Sarah.
Under 2013 flyttade nätverket in under FoU Välfärd Värmlands hägn och en representant från FoU har en stående punkt på dagordningen när nätverket träffas på ýs universitet, vilket sker två gånger per termin.
”Flytten till FoU har varit positiv, med ett stort utbud av information om pågående forskning, föreläsningar och kvalitetsutveckling.”
Syftet med nätverket är detsamma som från start att delge varandra kunskaper och erfarenheter från den egna organisationen och att bistå varandra med råd och stöd i yrkesutövningen. På sikt verkar nätverket för att få en gemensam yrkestitel, med ett gemensamt arbetsinnehåll och att funktionen ska finnas i samtliga Värmlands kommuner då funktionen inte finns lagstiftad i nuläget, men ingår i översynen av socialtjänstlagen.
Sociala barn- och ungdomsvården Värmland
Barns behov i centrum (BBIC) är ett arbetssätt som används av socialtjänsten vid handläggning av barnavårdsärenden. Inom BBIC finns ett dokumentationsstöd för att följa aktuella ärenden, något som främjar rättssäkerheten för individen och skapar en arbetsstruktur för socialsekreterare. BBIC-nätverket i Värmland träffas två gånger per termin och består av länets BBIC-samordnare samt de BBIC-ansvariga och BBIC-utbildare i varje kommun. äٱet samordnar BBIC-utbildningar för nyanställda över kommungränser, samt diskuterar andra frågor som är aktuella för den sociala barnavården i länet.
Om du är intresserad av att vara med i något av nätverken, kontakta oss via mail.