Aktörer på nationell nivå
Det finns mycket kunskap och praktisk hjälp i frågor om våld i nära relationer på olika håll i Sverige. Här hittar du länkar till kunskapscentrum, myndigheter och ideella organisationer som kan stötta dig i din yrkesroll.
Barnafrid
Vid Linköpings universitet finns Barnafrid, ett kunskapscentrum som har regeringens uppdrag att samla och sprida kunskap om våld och övergrepp mot barn. Här finns bland annat ett kunskapsbibliotek, metodstöd och lättillgängligt informationsmaterial för dig som möter utsatta barn eller kommer i kontakt med frågorna via ditt arbete.
Brottsförebyggande rådet (BRÅ)
Myndigheten BRÅ verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Det gör BRÅ genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet, brottsbekämpning och brottsförebyggande arbete, till i första hand regeringen och myndigheter inom rättsväsendet.
Brottsofferjouren Sverige
Brottsofferjouren är en sekulär och partipolitiskt obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Derasuppdrag är att opinionsbilda om, utbilda inom, samt belysa brottsoffers rättigheter för att alla ska få det stöd de behöver för att få kraften tillbaka.Brottsofferjouren Sverige driver den nationella telefonlinjen för brottsofferstöd, 116 006, och erbjuder genom ”Stöd på eget språk” kontakt med volontärer som talar ca 30 olika språk
Dags att prata om våld mot barn
Dags att prata om våld mot barn är en webbplats som riktar sig till yrkesverksamma, men även direkt till våldsutsatta barn och vuxna som upptäcker våld mot barn. Som yrkesverksam kan du bland annat lära dig mer om tecken på att ett barn utsätts för våld, sexuella övergrepp eller omsorgssvikt. Stiftelsen Allmänna Barnhuset står bakom sidan.
Ellencentret
Ellencentret, som arbetar med att stötta ungdomar med erfarenhet av sex mot ersättning, har publicerat flera rapporter om bland annat sexuell exploatering.
Forum för våldsstudier och våldsprevention
Forskning om våld och kön. Forum för våldsstudier och våldsprevention är en forskargrupp på ýs universitet som arbetar för att öka kunskapen om våld och förebyggande arbete. Här hittar du mer om gruppens projekt.
öٰ⳦
Webbplatsen hedersförtryck.se har innehåll både för den som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck och för dig som kommer i kontakt med de utsatta. Information, råd och stöd är utformade och anpassade utifrån olika yrkesroller och ansvarsområden. Det är Länsstyrelsen Östergötland som ansvarar för webbplatsen som en del av sitt regeringsuppdrag att motverka och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.
öٰ⳦s nationella stödtelefon
Utöver information kring hedersrelaterat våld och förtryck drivs också en nationell stödtelefon vart syfte är att ge stöd till yrkesverksamma som hanterar frågor om hedersrelaterat våld och förtryck i sin verksamhet. Här kan du få råd och konsultation i situationer som rör både barn och vuxna som är eller riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap med mera.
Infogeneratorn
Infogeneratorn erbjuder anpassad information om bland annat våld och föräldrastöd på många olika språk. Du som arbetar inom region, kommun eller ideellt kan få hjälp att översätta information om just din verksamhet eller ditt expertisområde. Informationen kan du sedan skriva ut eller publicera på webb.
ääٲԻ徱ٱ
ääٲԻ徱ٱ har samlat information, länkar och fördjupande material om flera områden som berör mäns våld mot kvinnor. Det handlar bland annat om våldsförebyggande arbete, könsstympning, människohandel, sexuella trakasserier och hur myndigheter kan samverka för att förhindra våldet.
Kvinnojourer
Via kvinnojourerna Roks och Unizon på nationell nivå kan du hitta skyddade boenden över hela landet. Där finns också mer information om deras arbetssätt.Talita arbetar med kvinnor som utnyttjats i sexhandel, och erbjuder bland annat skyddat boende dit socialtjänst och polis kan slussa kvinnor. Organisationen arbetar förebyggande, uppsökande och rehabiliterande.
Kunskapsguiden
Socialstyrelsens webbplats Kunskapsguiden innehåller bland annat fakta om vad begreppet ”våld i nära relationer” betyder. Där kan du också läsa om hur du som arbetar inom socialtjänst eller hälso- och sjukvården kan upptäcka och fråga om våldsutsatthet, och vilket ansvar du har i din yrkesroll. Kunskapsguiden har även webbaserade utbildningar på temat, samt fördjupande material om bland annat våldsutsatta barn och våldsutövare.
Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel, NMT
Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel, NMT, erbjuder stöd, samverkan och information kring dessa frågor. NMT riktar sig till dig som kommer i kontakt med personer som kan ha utsatts för prostitution eller människohandel, eller som arbetar förebyggande. På webbplatsen finns bland annat utbildningar och kontaktuppgifter till regionsamordnaren mot människohandel och prostitution.
Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK)
Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) arbetar med kunskapshöjande insatser på regeringens uppdrag. På NCK:s webbplats hittar du bland annat särskilt webbstöd för hälso- och sjukvården och kommunerna samt en kunskapsbank om olika typer av våld i nära relationer. NCK driver också stödtelefonen Kvinnofridslinjen.
- (NCK)
- Webbstöd föroch
Organisationen Tjejers rätt i samhället, TRIS
Organisationen Tjejers rätt i samhället, TRIS, arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. TRIS har en jourtelefon där erfarna socionomer tar emot samtal både från utsatta personer och från yrkesverksamma som behöver råd.
Pegasusguiden
RFSL Ungdoms stöd till dig som möter unga hbtqi-personer som har sex mot ersättning.
Polisen
Polisens information om våld i nära relation riktar sig till allmänheten och förklarar och uppmuntrar till kontakt och anmälan av brott. Där finns bland annat berättelser från personer som varit våldsutsatta och en film om polisens utredare. Informationen finns översatt till flera språk.
Skolverket
Skolverket har samlat information om hur du som möter barn i skolan och förskolan ska agera när du misstänker att ett barn far illa. Det handlar bland annat om varningssignaler, orosanmälan och hur man kan samverka för att stötta barnen.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har samlat information om sitt kvinnofridsarbete och vilket stöd som erbjuds till kommuner och regioner. På webbplatsen finns också särskilt material för dig som chef inom region och kommun.