Solar Värmland
Solar Värmland är ett projekt som drivs av kiselsolcellsforskargruppen vid ¹û¶³´«Ã½s universitet. I forskningsprojektet ingÃ¥r forskning kring mer effektiva kiselsolceller, nätverkande och studier av företag i regionen som arbetar med solenergi samt utveckling av nya produkter och tjänster kopplat till solenergi.
Forskningsgruppen fokuserar på multi- och monokristallina kiselsolceller, moduler och deras tillämpningar. Dessa har visat sig vara världens mest framgångsrika solceller sedan flera decennier och har i dagsläget en marknadsandel på ungefär 94 %.
Forskningsgruppen startades 2012 och har för närvarande sju medlemmar plus studenter.
Vi samarbetar nationellt och internationellt i åtskilliga forskningsprojekt där vi använder mapping-metoder med hög upplösning för att analysera dessa solceller och material.
Forskningsprojektet Solar Värmland består av tre delar. Förutom forskning kring mer effektiva kiselsolceller som nämns ovan, så har projektet även fokus på nätverkande och studie av företag i regionen som arbetar med solenergi. Den tredje huvuddelen av projektet syftar till utveckling av nya produkter och tjänster kopplat till solenergi.
Under temat nätverkande och studie har vi jobbat med temat elsäkerhet då vi i dialog med företag och aktörer i solenergibranschen märkt att det är ett viktigt och aktuellt ämne där kunskapsnivån behöver höjas för att den fortsatta utbyggnadstakten av solenergianläggningar i norden inte skall avstanna.
I temat nya produkter och tjänster arbetar vi kring koncept för hur energisystemet runt solceller kan vara uppbyggt i en byggnad för att solcellerna skall användas så effektivt som möjligt. Vi forskar även på fotodegradering av solceller, det vill säga hur verkningsgraden för solceller förändras över tid.
Vi jobbar med Solkokaren som är en innovation från ett företag i Arvika. Den syftar till att bli ett alternativ till att elda med ved vid matlagning i utvecklingsländer.
Under 2019 har Solkokaren byggts med utgångspunkt runt solfångaren från Absolicon. Studenter, projektgruppen och en rörinstallatör har medverkat i arbetet. Konstruktionen liksom vissa komponenter kommer från samarbetspartner Sunfuria (fd. Joto Solutions) i Arvika. Anläggningen är av typen termosifon, vilket innebär att den arbetar med naturlig cirkulation och därmed utan el-behov. Under 2019 testades Solkokaren vad gäller värmeöverföring från solen via den koncentrerande solfångaren och dess vattenrör till den oljefyllda tanken. I nästa steg önskar vi att modulera anläggningen utifrån dessa mätdata och därefter komplettera med ett antal nya mätningar.