Genus och Företagande
För att driva på samhällsutvecklingen krävs det föregångare som tar det första steget, som utmanar normer för att skapa nya idéer och lösningar.
Vi lever i en värld som blir alltmer heterogen. Det gäller arbetslivet såväl som vardagslivet utanför arbetet. Blandningen av människor i arbetslivet är större någonsin. Hur skall dagens företag och arbetsorganisationer hantera det? Hur kan vi utnyttja den mångfald som idag kännetecknar det svenska samhället? Frågorna hopar sig och de är inte alltid lätta att besvara. Det vi vet är att morgondagens arbetsliv och företagande kommer att vara just heterogent. Vi behöver ta vara på den kunskapen och omvandla till något produktivt för företag, kunder och arbetsorganisationer. Vi behöver utmana oss själva för att tänka nytt.
Att använda normkritisk innovation är ett sätt att göra det. Det handlar om att belysa invanda mönster när det gäller rekrytering, affärsmodeller, kundrelationer, organisationsstruktur o s v. Med andra ord det som utgör företagets kärnverksamhet. Varför vi skall göra det finns det flera svar på men från forskningen på området vet vi att heterogena organisationer företag är bättre på att förutse framtiden och klara snabba omställningar. Normkritisk innovation är ett arbetssätt som bejakar skillnader och likheter när det gäller genus och mångfaldsfrågor. Arbetssättet bygger på att granska oss själva för att utveckla verksamheten. Att arbeta normkritiskt handlar t ex om att fråga oss själva, hur ser den idealtypiske medarbetaren ut på mitt företag? Hur ser mina kundrelationer ut och vilken är min idealkund? Kan vi som företag hitta nya kundgrupper?
Norm-kritisk innovation bygger på forskning kring innovativa arbetsprocesser och entreprenörsskap. Det är ett nytt mångvetenskapligt forskningsområde som kombinerar erfarenheter och insikter från företagsekonomi, organisationsforskning och genusforskning. Området är under stark expansion och Genusakademin är ett utvecklings- och forskningsprojekt som bidrar till att dokumentera arbetet med normkritisk innovation i kombination med att utarbeta metoder för organisatoriskt förändringsarbete. Målsättningen är att gå från normkritisk innovation till normkreativ innovation.