Ekonomistyrning
Inom delområdet ekonomistyrning bedrivs forskning kring flera olika aspekter av ekonomistyrning både i privata och offentliga organisationer.
Budgetstyrning
Inom majoriteten av alla större företag och inom offentlig sektor är budgeten det viktigaste ekonomistyrningsverktyget. Vår forskning inom detta delområde handlar om i vilka situationer stram budgetstyrning är att föredra framför lös, om för- och nackdelar med budgetlös styrning (Beyond Budgeting) och om huruvida befintliga budget- och besparingsteorier är applicerbara på styrningen av stora komplexa organisationer.
±Ê°ù±ð²õ³Ù²¹³Ù¾±´Ç²Ô²õ³¾Ã¤³Ù²Ô¾±²Ô²µ
Organisationer ägnar sig som regel åt olika former av prestationsmätning. Metoderna för detta är många liksom anledningarna till varför det genomförs. Den forskning som bedrivs på KAU kretsar främst kring benchmarking. Frågor som adresseras är vad benchmarkingen syftar till, vilka inomorganisatorisk hinder som finns mot dess förverkligande och vilka effekter det ger.
Redovisning och styrning vid horisontell organisering
Att större verksamheter måste delas upp för att kunna styras och utvecklas kan närmast betraktas som en organisatorisk lag. Emellertid innebär en sådan funktionsindelning också att verksamheten fragmenteras och blir svår att koordinera. Svårigheterna förstärks när det inte är enheter inom samma organisation som ska samordnas utan enheter som tillhör olika organisationer. En lösning är att helt eller delvis frångå den funktionella organisationsstrukturen genom att organisera sig horisontellt eller öka graden av horisontellt tänkande, exempelvis genom processorientering, vilket även kan ske över organisatoriska gränser. Vår forskning inom delområdet handlar om horisontell organisering både inom och mellan organisationer. Ett projekt handlar om hur hälso- och sjukvårdsorganisationer bör styras för att stimulera samarbete och underlätta samordning. Ett annat handlar om myndigheternas strävan att genom förbättrad samordning och samverkan utveckla ett sektorsoberoende stöd för medborgarnas livshändelser. Vilka förutsättningar för samverkan kan ges från överordnad nivå? Annan forskning berör hur styrsystem utformas för olika inter-organisatoriska arrangemang, exempelvis outsourcing-relationer och Joint Ventures.