Affärsnytta med IT i samverkan med näringslivet
2014-05-19En lärare från informatik, en från företagsekonomi, en vd från näringslivet och en grupp på elva studenter. Kursen "affärsnytta med IT" har varit en testpilot på flera sätt och avslutades med en workshop. Resultatet? Riktigt nöjda studenter och en riktigt bra samverkan kring utvecklingen av kursen.
På Handelshögskolans program IT-design med inriktning affärssystem och ekonomi, har programledaren Marie-Therese Christiansson, informatik, och Tony Edman, lärare i företagsekonomi jobbat tillsammans med Ulf Sandlund, vd på Ninetech. I grupper fick studenterna samla fakta och idéer kring en egen affärsidé eller en befintlig verksamhet eller tjänst. Under workshopen presenterade grupperna sina idéer och slutsatser och jämföra dem med hur ett företag i branschen, Ninetech, jobbar.
Skarpa case och teorier
- Fokus i kursen är att identifiera värden och nyttan av IT-lösningar, eller digitala lösningar som man alltmer talar om. Hur relaterar teorierna till verkligheten och hur jobbar ett företag som Ninetech med olika kundlösningar? Vi är jätteglada över att få del av Ulf Sandlunds erfarenheter kring olika kundlösningar och diskutera kring hur man kan bygga affärsidéer med IT som grund, säger Marie-Therese Christiansson.
För studenterna, på andra året i sin utbildning, var kursens upplägg en ny erfarenhet.
- Det har ju varit en ganska öppen kurs, där vi haft möjlighet att ta ett skarpt case och stoppat in i det teoretiska ramverket. Jag tycker det var ett roligt sätt att jobba. Vi har tittat på ett sätt att marknadsföra sig, till exempel i ett köpcenter, som bygger på att kunden aktiverar sig. Kunden kan ladda ned en mobil app som skickar erbjudanden från den affär man för stunden besöker. För affären betyder det att man också får information om kundens köpbeteende, säger Johan Söderström, student.
Här kunde Ulf Sandlund från Ninetech ställa kluriga frågor och ge konkreta exempel hur liknande koncept används både nationellt och internationellt. För Ninetech är samarbetet med universitet och högskolor viktigt.
- För oss som företag är det viktigt att samarbeta med olika aktörer på de orter där vi finns. Det är utvecklande för båda, och på sikt har vi även behov av kompetenta personer som har inblick i ett affärstänkande, säger Ulf Sandlund.
Kombination över ämnesgränser
Kursen är på 3 hp, vilket motsvarar två veckors arbete. Under tiden ska affärsmodeller möta digitala lösningar och testas mot en verklighet.
- Det känns väldigt roligt och stimulerande att som lärare gå utanför sitt eget område och se hur idéer kring digitala lösningar kan knytas samman med affärsmodeller. De digitala lösningarna ställer många traditionella modeller på kant när det inte är användaren av tjänsten som betalar. Ett klick genererar intäkter hos ett företag och kostnader hos ett annat. Användaren som klickar har bara nytta av tjänsten, säger Tony Edman, företagsekonomi.
Och kommentarerna från studenterna efteråt visar att pilotkursen blev lyckad:
" Tyckte det var en rolig och lärorik workshop. Kändes lite oroligt i början hur vi skulle fylla ut 20 minuter med det vi hade samlat ihop, men känns i efterhand att vi kunde suttit och diskuterat ännu längre. Tyckte Ulf var väldigt intressant att lyssna på och han hade många bra exempel. Detta är absolut något att fortsätta med och bygga vidare på inför nästa års studenter som läser denna kurs. Lyckat!"