Forskningsprojektet MECO visades upp i Bryssel
2022-11-07Det tidigare forskningsprojektet Music Ecosystems Inner Scandinavia (MECO) har deltagit vid EU-kommissionens ordinarie Interreg-konferens i Bryssel.
- En framgångsfaktor för projektet har varit att integrera forskning och utbildning med musikindustrin, säger Jenny Karlsson, lektor i företagsekonomi och tidigare projektledare. Ett av huvudmålen med projektet har varit att förnya, optimera och förbättra ett hållbart ekosystem för musiktjänster i regionen. Projektet har till exempel utvecklat ett kandidatprogram i musikproduktion, ett mentorsprogram för kvinnor och icke-binära musikaktörer och ett musikinnovationslab som fungerar som en plattform för gränsöverskridande samskapande aktiviteter.
Med på besöket var den svenska artisten - Aevy Lore (Olivia Ahltorp) som tillsammans med saxofonisten Emanuel Blom uppträdde på konferensen.
- Att bjudas in för att få representera projektet i Bryssel visar att projektet har gett goda resultat, säger Jenny Karlsson. MECO har skapat möjligheter för aktörer i både Sverige och Norge att vara aktiva musiker i regionen, där Aevy Lore är ett bra exempel.
- Det har varit en vacker upplevelse att få delta på konferensen och att vara en del av MECO, säger Olivia Ahltorp. Jag brinner väldigt mycket för att arbeta med musik och hållbarhet och att försöka överbrygga klyftan mellan musik och vetenskap. Att få framföra min musik i ett sådan här sammanhang och genom deltagarnas respons få bekräftat att det var uppskattat var viktigt. Våra världar inte är så långt ifrån varandra som en kan tro.
Olivia, vad har ditt deltagande i MECO betytt?
- MECO har varit ett stort stöd för mig i att skapa ett nätverk i regionen. Genom MECO fick jag möjlighet att gå på musikkonferenser, delta i låtskrivarcamps och på olika sätt komma i kontakt med musikbranschen. Det var väldigt viktigt för mig som student. När jag närmade mig min examen arrangerade MECO tillsammans med Innovation Park ett online-event med fokus på att konstnärligt verksamma inom regionen skulle få chans att mötas och nätverka. Detta blev för mig en viktig språngbräda in i yrkeslivet då jag träffade personer som arbetar med teater.
Vad var din uppgift under forskarkonferensen?
- Jag framförde min musik vid fyra tillfällen, berättade om mitt deltagande i MECO och mitt arbete med musik och hållbarhet.
Vilka utmaningar ser du inom din bransch?
- Den största utmaningen för mig som kompositör, musikproducent och artist är hitta vägar till en inkomst. Det är många som vill använda och/eller uppleva musik på olika vis men det är inte lika många som vill betala för det. Att nå ut genom bruset och hitta min publik, mina kunder och mina samarbetspartners är jättesvårt.
MECO - Ett Interreg Sverige-Norgeprojekt som finansieras av ¹û¶³´«Ã½s universitet, Arvika kommun, Innlandet Fylkeskommune, Högskolen i Innlandet, Studiefrämjandet och Region Värmland.