Gästföreläsning om makt i det nyliberala tjänstesamhället
2019-03-07Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi och docent i sociologi vid Stockholms universitet, är känd för sin tvärvetenskapliga forskning om arbete, organisation och makt. Inte minst för sina studier kring maktstrukturer i Djursholm. Centrum för tjänsteforskning, CTF, bjuder in till en föreläsning med Mikael den 12 mars.
Mikael Holmqvist ägnar sig åt tvärvetenskaplig och etnografisk forskning om arbete, makt och organisation. Den har bland annat innefattat studier av utvecklingen av anställda på Samhall som ”arbetshandikappade”, styrningen av fabriksarbetare på Scania genom hälsopromotion och under senare år hur en svensk ekonomisk elit formas och fostras genom sådana miljöer som Djursholm och Handelshögskolan i Stockholm. Mikael Holmqvists forskning är publicerad i flera framstående internationella tidskrifter och utgiven på ledande internationella förlag, senast Columbia University Press. Han är också en flitig samhällsdebattör och återkommande skribent i Dagens Nyheter. Dessutom är Mikael Holmqvist aktuell med boken ”Handels – maktelitens skola”.
Mäktiga och omäktiga i det nyliberala tjänstesamhället
För gästföreläsningen på ýs universitet har Mikael Holmqvist valt titeln ”Mäktiga och omäktiga i det nyliberala tjänstesamhället”.
- Jag kommer, utefter exempel från mina studier, att beskriva hur människors identiteter i form av ”anställningsbara subjekt” skapas och upprätthålls i dagens ekonomi, samt vad detta har för sociala, politiska och moraliska konsekvenser.
Det är CTF och Handelshögskolan som bjudit in Mikael Holmqvist. Per Skålén, biträdande föreståndare vid CTF, har tidigare skrivit en artikel tillsammans med Mikael om hur anställda på Samhall istället för att rehabiliteras tillbaka till arbetsmarknaden på Samhall får en identitet som arbetshandikappade.
- Mikaels senare forskning om Djursholm och Handels skiljer sig på ytan en del från hans studier av Samhall, säger Per Skålén. Men det handlar om hur människor i tjänstesamhället skapar sin identitet. Detta gör den relevant för CTF.
Personal och studenter vid ýs universitet och allmänhet är välkomna att delta. Ingen föranmälan krävs
När: 12 mars
Tid: 13.00-14.30
Var: 11D 227