Ledarskap på Handelshögskolans dag
2016-09-27Ledarskap var temat för årets Handelshögskolans dag. Hur funkar det här med motivation? Kommunikation - det kan väl alla? Och hur är det att vara riktigt i rampljuset som chef för hela Sveriges television?
Marianne Widström, chef för Grant Thornton i ¹û¶³´«Ã½ och ledamot i Handelshögskolans styrelse, inledde med inblickar i styrelsearbetet sedan starten 2009. Hon konstaterade att devisen "Kunskap är inget värd utan förmÃ¥gan att kunna använda den" är en bra vägvisare för att attrahera de bästa studenterna och leverera den bästa utbildningen.
Eva Hamilton, välkänd profil, journalist och tidigare vd för Sveriges television, var huvudtalare på Handelshögskolans dag. Under åtta år hade hon ett av Sveriges mest påpassade jobb. Hon delade med sig av historier om de första tuffa åren med stenhård konkurrens från nya kanaler, strider i och utanför organisationen och vikten av att ha högt i tak.
- "Pudla" inte jämt och ständigt, om det inte är alldeles nödvändigt. Stå upp för dina beslut även om det stormar. Det finns inga beslut som är hundra procent bra, så ge inte intryck av att vara tvärsäker utan motivera och förklara hur du har tänkt. Och lämna ditt uppdrag som chef i tid - det ska komma som en obehaglig överraskning, folk ska bli lite ledsna, tipsade Eva Hamilton.
Hon menade också att en organisation måste ha samma värderingar i hela organisationen, att allt måste hänga ihop. Att handlingar som speglar värderingar också ska vara desamma som kommuniceras i organisationen. Där fanns en hel del exempel på när inte så varit fallet - och då fallet blivit hårt från höga höjder. Och när mediedrevet går?
- Se lugn och glad ut och glöm inte att kamma dig!
Prat om pratet
Birgitta Johansson Hidén är forskare i psykologi och har tittat närmare på bland annat stress och kommunikation. Just kommunikation utifrån en ledarroll var i fokus på Handelshögskolans dag. Med stöd i gedigen forskning gav hon en hel del insikter i om det här med att kommunicera, för är man i en ledarroll är kommunikationen extra viktig. Det gäller att tänka till och vara färdigformulerad i många sammanhang. Men där det ibland ska vara monolog måste det också ibland finnas dialog.
- Där vi vill få in ledning, där måste vi kommunicera. Vi behöver mötas och samtala - ha en dialog. Och prata om pratet! Som ledare behöver du vara tydlig med förutsättningarna för pratet. Vad är det för slags möte, i vilken ordning ska frågorna diskuteras och vad är syftet?
Vi kan - därför gör vi
Det här med motivation är inte det lättaste att forska om. Vad driver oss människor att skapa, jobba, lösa problem, kunna vara uthålliga fast det inte alltid är så kul? I början hade motivationsteoretikerna svårt att förklara olika typer av motivation, varför leker till exempel barn? Tomas Jansson, lektor i projektledning, forskar bland annat om motivation. Och förenklat kan man säga att vi gör saker för att vi kan. Vi roas nämligen av själva aktiviteten och att själva bestämma vad vi ska hitta på. Han konstaterade att det finns tre viktiga saker som motiverar oss på jobbet: att jag kan göra mitt jobb, att jag har en viss grad av självbestämmande - jag är ingens verktyg samt att jag ingår i en grupp.
- Det du som ledare kan göra är att påverka situationen, att underlätta motivationen genom att skapa bra förutsättningar.
Mingel kring kaffet
Handelshögskolans dag vill, förutom sprida kunskap, vara en mötesplats för arbetsgivare och studenter. Det har därför blivit något av en tradition att vid kaffepausen ha organiserat mingel där studenter och yrkesverksamma träffas och diskuterar en gemensam fråga. Inte otippat var frågan för dagen "Vad utmärker en bra ledare". Med hjälp av mobilen kunde varje deltagare knappa in tre egenskaper. Och vips kunde moderator Johan Netz presentera ett ordmoln där där den synnerligen kommunikativa egenskapen "lyhördhet" dök upp med stora bokstäver.