Ny bok ger forskarperspektiv på offentlig upphandling inom vård och omsorg
2019-05-21I samhällsdebatten är offentlig upphandling det dominerande marknadsinstrument för att organisera välfärd och relationer i vårt samhälle. Hur påverkas samhällsviktiga värden som kvalitet, innovation, resultat och utveckling av den offentliga upphandlingen? I den nya boken ”Upphandlad” diskuterar och reflekterar forskare över svenska och andra länders upphandlingsformer inom vård och omsorg. En av dessa forskare är Carolina Camén som behandlar upphandling och kvalitet.
Antologin, som är redigerad av Ola Segnestam Larsson, sammanställer ett antal perspektiv på offentlig upphandling av framför allt ideell vård och omsorg utifrån aktuell och existerande forskning. Målsättningen är att bidra till och utveckla den allmänna debatten om hur den svenska välfärden är och bör vara organiserad. Boken är ett bidrag till den pågående debatten om de offentliga upphandlingarna som en del av välfärdens utformning och framtid.
I boken positioneras offentlig upphandling i relation till andra former och alternativ för att skapa, upprätthålla och förbättra välfärden – inklusive långvariga relationer och partnerskap. Detta väcker ett antal frågor om offentlig upphandlings specifika förutsättningar, mekanismer och resultat. Vilka andra former används i Sverige och i andra länder? Hur påverkar offentlig upphandling innovation, kvalitet och resultat? Till vilken grad möter offentlig upphandling den lokala vården och omsorgens praktik?
Boken innehåller åtta kapitel där elva forskare från olika discipliner och länder diskuterar och reflekterar över dessa frågor. Tillsammans strävar de efter att besvara, utveckla och reflektera kring frågor om offentlig upphandling av privat och ideell vård och omsorg.
Ett av kapitlen handlar om möjligheterna och utmaningarna med att upphandla kvalitet – om bra kvalitet går att upphandla. Kapitlet är författat av Carolina Camén, lektor i företagsekonomi vid CTF och Handelshögskolan på ýs universitet, tillsammans med Henrik Eriksson, Chalmers tekniska högskola.
- Kapitlet syftar till att väcka tankar och reflektioner kring de utmaningar och den komplexa situation som offentliga organisationer ställs inför när tjänster skall upphandlas, säger Carolina Camén.
Boken riktar sig till politiker, praktiker, akademiker och studenter som är intresserade av former för att utveckla den svenska välfärden och de ideella organisationernas bidrag till denna utveckling.
De forskare, utöver de som tidigare nämnts, som medverkar i boken är: Mats Jutterström, Handelshögskolan i Stockholm och Score, Lars Trägårdh och Magnus Karlsson, Ersta Sköndal Bräcke högskola, Inga Narbutaite Aflaki, ýs universitet, Signe Bock Segaard, Institutt for samfunnsforskning, Nadia Brookes, University of Kent, Joachim Benedikt Pahl, Münster University och Otto Swedrup, Göteborgs universitet.
Boken är framtagen på uppdrag av Bräcke diakoni.