Studenter synliggör psykisk ohälsa
2021-05-11Ur personlig erfarenhet och iakttagelser från arbetslivet föddes grunden till en aktivitetsdag om psykisk ohälsa bland studenter – arrangerad av studenter.
Hilda Ivarsson och Karolina Skytt, studenter vid juristprogrammet respektive personal och arbetsliv-programmet vid Handelshögskolan i ý, vill synliggöra problemen med psykisk ohälsa hos studenter med temadagen ”Människan bakom framgången”. Temadagen skulle ha genomförts i maj 2020 men fick dessvärre ställas in. Istället inleds kommande aktiveter i ämnet med en föreläsning med Tobias Karlsson den 19:e maj.
- Psykisk ohälsa är ett problem som vi vill börja prata om, säger Hilda Ivarsson. Som student ska man synas och höras hela tiden och det kan bli väldigt stressigt. Vi vill lyfta att det är okej att vara den du är - övervinna rädslor och släppa tankar om att du alltid måste vara bäst.
Både Hilda och Karolina tycker att det är viktigt att försöka hitta en lösning på problematiken kring höga krav. Studenthälsan gör ett stort jobb men med aktiviteter som anordnas av studenterna själva tror de att öppenheten kan öka.
- När studenter anordnar blir studenter mer mottagliga för information. De öppnar upp sig på ett helt annat sätt, resonerar Hilda. De här aktiviteterna är ett sätt att så ett frö.
Pressen kommer inte bara från själva studierna. Blivande arbetsgivare vill forma studenterna till att passa arbetsmarknaden och det fyller på kraven. En temadag kring ämnet är därför viktig för att belysa de problem som finns. Inte bara för studenter på Handelshögskolan.
- Vårt projekt är till för alla. Vi bjuder in all personal och alla studenter vid ý universitet, säger Karolina. För oss är det viktigt att detta ämne lyfts och att vi lämnar stigmat kring psykisk ohälsa bakom oss.
Efter föreläsningen med Tobias Karlsson finns en temadag planerad. Exakt när den kommer att genomföras får vi återkomma till, men Karolina och Hilda vill gärna berätta om innehållet.
- Vi vill ha med föreläsningar med personer som arbetar med psykisk ohälsa, workshops och möjlighet att prova på mindfulness och yoga, säger Karolina. Det finns också en mycket bra musikal som handlar om hur det är att vara anhörig till någon med bipolär sjukdom. Den vill vi visa. Det ska vara en levande dag där aktiviteter tillsammans med föreläsningar ger en känsla av samhörighet och förståelse.
- Det vore bra om utbildningsföreningarna på ýs universitet är med och engagerar sig och tar ställning i de här frågorna. Det är värdefullt när man som student ser att ens förening står bakom.