Olycksutredning grundkurs, 5 hp
Olycksutredning grundkurs 5 hpär en uppdragsutbildning inom olycksutredning. Den är en lämplig introduktion för dig som ska arbeta med olycksutredning. Kursen spänner över flera branscher och berör olika typer av olyckor och tillbud.
Kursen är framtagen av en arbetsgrupp bestående av representanter från ýs universitet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Arbetsmiljöverket, Trafikverket, Chalmers tekniska högskola och kommunal räddningstjänst.
öܲԲ첹
Det föreligger inga formella förkunskapskrav för att få delta i en uppdragsutbildning på högskolenivå. Vi rekommenderar dock viss arbetslivserfarenhet, läs mer under kursinformation.Arbetsgivaren avgör vem som är lämplig att delta. Kursdeltagaren bör dock ha kunskap och erfarenhet av säkerhetsarbete inom det egna verksamhetsområdet för att få ut mesta möjliga av kursen. Det innebär att kursdeltagaren helst bör ha några års arbetslivserfarenhet. Ingen tidigare erfarenhet av olycksutredning är nödvändig. Kursen fokuserar på generella teoretiska och praktiska moment vid olycksutredning. Tillämpningsövningar kommer att väljas inom några vanliga olycksområden.
Undervisning
Centralt i kursen är utredningsprocessen och hur olycksutredningar genomförs inom myndigheter och andra organisationer. Grundkursen är praktiskt inriktad med flera tillämpningsövningar och tar upp en vanlig olycksutredningsmetod samt olika aspekter på varför olyckor inträffar.
Kursdeltagaren ska efter genomgången kurs aktivt kunna medverka vid olycksutredning inom sin egen bransch. Med handledning ska kursdeltagaren även självständigt kunna utreda enklare händelser.
Examinationen bygger på aktivt deltagande vid seminarier och genomförande av hemuppgifter och projektarbeten som grundas i anvisad litteratur. Examinator Magnus Johansson, ýs universitet.
Närvaro vid de fysiska träffarna är obligatorisk för att få poäng för kursen och vi rekommenderar att du är med var med vid de tillfällena för att få ut något av kursen. Vi förordar såklart att du är med vid alla tillfällena, inget onödigt på kursen. Men särskilt övningstillfällena i ý och Revinge är ”obligatoriska”.
ԲԱå
- Utredaren och uppdraget
- Olycksteori
- Förberedelse och planering
- Datainsamling
- Olycksplatsen
- Analys
- Åtgärdsförslag och rapportering
- ÖԾԲ
öä
Mattias Strömgren och Michael Tkautz samt ytterligare föreläsare för specifika sakområden.
Genomförande 2025
Kursen genomförs varje vår och utgörs av föreläsningar samt individuella och gruppvisa uppgifter samtfysiska och digitala kursträffar. Därutöver får kursdeltagaren räkna med cirka en dags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning och hemuppgifter på distans via utbildningsplattformen Canvas.
Vissa föreläsningar ges via webben (Canvas och Zoom) innan kursstart samt mellan kursträffarna. Zoom är ett videoverktyg som används vid distansundervisning.
För chefer: Dialogmöte om implementering - հڴڱ®
- 6 mars, kl. 9:00-10:00 via zoom (inbjudan kommer via mejl från uppdragskoordinator)
Kurstider, våren 2025
Kurstillfälle 1via Zoom
- 10 mars, kl. 11:30-12:00, zoomcafé; testa zoomverktyget och ställ frågor till kursledningen
- 10 mars kl. 12.30-16.30
- 11 mars, kl. 8:00-12:00
Kurstillfälle 2, via Zoom
- 17 mars, kl. 12:30-17:00
- 18 mars, kl. 8:00-12:00
Kurstillfälle 3, på plats i ý
- 24 mars, kl. 10:30-16:30 på ýs universitet
- 25 mars, kl. 8:00-16:15 på övningsfältet hos Räddningstjänsten i ý
- 26 mars, kl. 8:00-11:45 på ýs universitet
Kurstillfälle 4, via Zoom
- 28 april, kl. 12.30-17:00
- 29 april, kl. 8:00-11:45
Kurstillfälle 5, via Zoom
- 12 maj, kl. 12:30-16:45
- 13 maj, kl. 8:00-12:00
Kurstillfälle 6, på plats på MSB Revinge
- 26 maj, kl. 11:30-16:45 samt frivillig middag på egen bekostnad på kvällen.
- 27 maj, kl. 8:00-16:30
- 28 maj, kl. 8:00-14:00
Med reservation för ändringar av tider. Gällande version av schema publiceras i Canvas.
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnad: 25 600 SEK exkl. moms (2025). I kurskostnaden ingår obligatorisk litteratur samt fika och baguette när deltagarna är i ý. I Revinge betalar deltagarna själva boende, lunch och middag. Faktura skickas ut strax efter kursstart om inget annat är avtalat. Kontakta oss vid frågor om fakturering.
ܰԳä är bindande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Kursen kan ta emot 24 deltagare och behöver 18 deltagare för att starta.
Mat, logi och resor
Kostnad för mat, logi och resor tilkommer utöver kurskostnaden.
Här kan du få bra tips på boendealternativ i ý:
Rumförbokasi Revinge och varje kursdeltagare kontaktar Revinge för att bekräfta att man vill ha boendet. Detaljnformation om hur man gör detta kommer i välkomstbrevet för kursen. Det går såklart bra att ordna eget boende om man så önskar.
NFO
Nationellt forum för olycksutredning (NFO)är ett nätverk mellan myndigheter, näringsliv och forskningsinstitutioner och arbetar med erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling inom olycksutredningsområdet. NFO har tillsammans med ýs universitet tagit fram uppdragsutbildningar i olycksutredning.
Grundkurs i olycksutredning är en nationell standardkurs för många som kommer att arbeta med olycksutredning eller ha liknande arbetsuppgifter. Efter genomgången grundkurs finns möjlighet till branschvisa påbyggnadskurser samt kursen Kvalificerad olycksutredningsmetodik, 7.5 hp, som också ges som en uppdragsutbildning av ýs universitet.