Projektet ”ý Lean Factory – genomförandefas” (KLF2)
Projektet KLF2 var ett projekt med delfinansiering från den Europeiska regionala utvecklingsfonden (genom Tillväxtverket) och Region Värmland.
KLF2 är avslutat, men idén lever vidare. Det är möjligt att testa en framtida produktionsenhet i KLF, fast under andra former (t.ex., genom studentprojekt eller som externt uppdrag).
Grundidé: testbädd för innovativ produktion
Grundidén bakom projektet är att företag kan använda ý Lean Factory® (KLF) för att testa innovativa produktionslösningar eller produktionslösningar för innovativa produkter för vilka det idag inte finns vedertagna produktionslösningar. Företagets anställda modellerar framtidens produktion i KLF enligt en metod som kallas "participatory modelling and simulation" vilken är en bra ansats för co-produktion av ny kunskap. Metoden innebär att många anställda är involverade redan i tidiga faser. Detta stimulerar dialog och diskussion, och gör även att simuleringen accepteras i mycket hög grad.
Vad vi kan erbjuda företagen är bland annat:
- Hjälp med att anpassa KLF till just upplägget som ett företag vill testa
- Simulering under ledning av våra instruktörer/coaches
- Hjälp med utvärdering av alternativa lösningar inklusive en miljövärdeflödesanalys
- Uppföljning av effekterna av simuleringar och eventuella träningar i KLF (själva träningen ingår dock inte i KLF2)
Några effekter som kan förväntas är följande. Genom att simulering i KLF liknar företagets produktion men inte är identisk kan man fokusera på huvudsaker. Genom diskussion kring hur man skulle kunna simulera dagens produktion i KLF skapas en förståelse och helhetssyn som innan simuleringen ofta inte finns hos alla. Vi har även sett hur anställda som i normalfall inte deltog aktivt i förändringsarbetet blev mycket engagerade, även de som i början visade viss skepsis. Sättet att diskutera produktionen och lösningar fortsätter ofta efter simuleringen.