Samtida nordisk skräckfiktion
Skräckfiktion i form av skönlitteratur, film, tv-serier och datorspel har under de senaste decennierna blivit en allt viktigare del av den nordiska kulturen. Under 2000-talet har nordiska författare, regissörer och datorspelutvecklare på området dessutom med framgång intagit den internationella scenen. John Ajvide Lindqvists roman Låt den rätte komma in (2004) har till exempel översatts till en mängd språk, samt gett upphov både till den internationellt prisbelönta filmatiseringen av Tomas Alfredsson (2008) och Matt Reeves amerikanska remake Let Me In (2010). Lars von Triers film Antichrist (2009), Henrik Björns tv-serie Jordskott (2015) och datorspel som Krillbites Among the Sleep (2014), Frictionals Amnesia: The Dark Descent (2010) är andra exempel på nordisk skräckfiktion som slagit igenom internationellt.
Syftet med detta projekt är att visa hur samtida nordisk skräckfiktion gör bruk av skräckgenrens konventioner och estetik, samt att analysera vilka föreställningar och fasor den bearbetar. Berättelser i form av skönlitteratur, film, tv-serier och datorspel som riktar sig till olika publikkategorier, inklusive barn och ungdom, ingår i studien. Teoretiskt utgår projektet från postkoloniala, ekokritiska och intersektionella perspektiv, och genom att undersöka de teman, motiv, estetiska grepp och berättarstrategier som utmärker nordisk skräck visas hur berättelserna gestaltar sociala och kulturella makt- och missförhållanden i den nordiska regionen, samt hur ekologiska problemställningar relateras till en nordisk kontext. På så sätt kan projektet visa hur samtida nordisk skräckfiktion behandlar problematiska företeelser och händelser både i samtiden och i historien, och belysa dess funktion för nordisk regional självförståelse och identitetskonstruktion. Projektet visar även på vilka sätt den nordiska skräckfiktionen interagerar med och särskiljer sig från internationell skräckfiktion, och då särskilt den inflytelserika anglo-amerikanska traditionen.
Ìý
Deltagare
Maria Holmgren Troy, FörestÃ¥ndare för KuFo och professor i engelska, ¹û¶³´«Ã½s universitet.
Johan Höglund, Föreståndare för Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies och docent i engelska, Linnéuniversitetet.
Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet.
Sofia Wijkmark, medlem i KuFo och lektor i litteraturvetenskap, ¹û¶³´«Ã½s universitet.