Arbetslagsutveckling för ledare och lärare
Den här skriften handlar om skolans, arbetslagets och lärarens uppdrag. Erfarenheter från praktiskt skolutvecklingsarbete relateras till teori samtidigt som resonemangen lyfter fram hur det egna arbetet kan ses i ett utvidgat processinriktat perspektiv.
Arbetslaget är den arena där pedagoger i förskola och skola utbyter erfarenheter med utgångspunkt i den dagliga verksamheten. Övergripande organisation och kvalitetssystem påverkar arbetslagens förutsättningar och ger ramar för vilket friutrymme som ges för utvecklingsarbete på arbetslagsnivå.
Dialogen är ett värdefullt verktyg för de flesta pedagoger. De samtal som förekommer formellt och informellt är ofta ett erfarenhetsutbyte utifrån arbetet med eleverna. Många arbetslag vittnar om svårigheten att under den begränsade tid som finns hinna med mer fördjupande samtal.
Erfarenheter från många arbetslag visar att det är möjligt att strukturera och effektivisera arbetslagets tidsanvändning med strävan att få större utrymme för pedagogiska samtal på en fördjupad nivå. I det arbetet kan man ta hjälp av pedagogiska verktyg som medel för ökad grad av meningsfullhet och kvalitet i det gemensamma uppdraget. Några verktyg finns presenterade i skriften och förhoppningen är att dessa ska ge ett handfast stöd i arbetslagets utveckling.