Sigfrid Siwertz - En författares uppgång och fall
Sigfrid Siwertz (1882-1970) var en av det svenska nittonhundratalets mest framgångsrika författare. Han publicerade ett sjuttiotal böcker och satt på stol fyra i Svenska Akademien från 1932 till sin död 1970.
Boken vill spegla en författares uppgång och inträde i ett litterärt etablissemang som i och med den litterära modernismens framträdande i början av 1930-talet blev alltmer irrelevant. Den vill kasta ljus över ett författarskap och ett författaröde som numera inte uppmärksammas annat än marginellt och som har många motsvarigheter i litteraturhistorien. Siwertz fortsatte att vara mycket framgångsrik och lovordade men tappade kontakten med de nya generationerna av författare.
Bland de böcker av Siwertz som analyseras finns hans mest sända verk, men också andra aspekter behandlas. Hur står sig hans verk i ett genusperspektiv? Hur förhåller sig Mälarpirater till pojkboken som genre? Vilken roll spelade Siwertz som aktivist i samband med första världskriget? Hur arbetade Siwertz i Selambs i förhållande till den samtida verkligheten? Varför använde Siwertz antisemitiska schabloner? Vad utmärker Siwertz som reseskildrare? Hur behandlas konsumtionssamhällets framväxt i Det stora varuhuset? Hur förhåller sig Jonas och draken till bildningsromanen? Slutligen beskrivs hur Siwertz konfronterades av yngre författare i samband med hans angrepp på modernismen i inträdestalet i Akademien 1932.