Hallå där Rolf Landberg, lärare i slagverk på Musikhögskolan Ingesund...
2020-02-25... i dagarna har ni startat en kurs i traditionstrumslagning. Kan du berätta lite mer om den?
- Först vill jag förklara begreppet traditionstrumslagning. Det finns många begrepp som egentligen betyder samma sak beroende vem man vänder sig till. Marschtrumslagning, militärtrumning, fälttrumslagning är några av dessa. Så det var svårt att sätta en rubrik på detta ämne. Vi valde till slut traditionstrumslagning eftersom det kändes mest övergripande och kan innefatta det som kursen innehåller, inklusive trumslagarhistorik.
Som jag förstår är den här kursen unik. Kan du förklara varför?
- Kursen är unik då det är första gången en helt civil utbildning sker i detta ämne på högskolenivå. Utbildningen av trumslagartraditionen har traditionellt funnits inom försvarsmakten och armén i flera hundra år. Under 60- och 70-talet förekom militärmusikerutbildning även på Musikhögskolan i Stockholm men utbildningen ersattes på 1980-talet av värnpliktiga musikkåren. Då värnplikten avskaffades tillfälligt, 2010 försvann emellertid denna utbildning i Sverige helt.
Mitt engagemang som lärare i den här kursen handlar om att bevara traditionen kring traditionstrumslagning som finns dokumenterad i Sverige sedan slutet av 1200-talet, dock i väldigt liten skala. Trumslagning har byggt på ett traderande och spelstilen har gått i arv från en generation till nästa. En annan del i mitt engagemang är mer pragmatisk. Försvarsmusiken är idag den enskilt största arbetsgivaren för slagverkare i landet med sina 16 fasta tjänster. Likväl som man på en högre musikutbildning studerar symfoniorkester, blåsorkester, kammarmusik och andra ensembletyper och genrer, bör man på en högre musikutbildning även få en inblick i militärmusik i allmänhet och för oss slagverkare trumslagartradition i synnerhet. Helt enkelt – hur man spelar trumma i dagens militärmusikkårer.
Denna kurs har ett tätt samarbete med arbetsmarknaden med gästläraren David Lindberg, regementstrumslagare vid Arméns Musikkår, samt att de tre yrkesverksamma militärmusikkårer, som finns idag, välkomnar kursdeltagarna på ett studiebesök under kursperioden.
Vilka är det som söker den här kursen?
- Utbildningen riktar sig till slagverkare och trummisar som studerar på musikhögskolor, slagverkslärare vid musik- och kulturskolor som vill fortbilda sig samt trumslagare vid landets amatörmusikkårer som vill fördjupa sig i dagens marschtrumslagning.
Hur kommer studenterna ha användning av kursen i sitt framtida jobb?
- De får en grundlig utbildning i den spelteknik som krävs av en militärmusiker på trumma idag, samt genomgång av spelpraxis och utförande. Som bonus får deltagarna också en direktkontakt med arbetslivet eftersom kursen är såpass förankrad i Försvarsmusiken. Innan denna rikstäckande kurs kom gång "provkörde" vi innehållet på 2 studenter genom fristående kurser med i stort sett samma innehåll. Båda dessa har efter avslutad utbildning fått arbete på längre kontrakt inom försvarsmusiken.
Hur tror du att traditionstrumslagning kommer att användas i framtiden?
- Jag tror att det alltid kommer spelas på trumma i olika sammanhang. Traditionen att använda trummor vid ceremonier och högtidliga tillfällen har en oerhört lång tradition, och finns dokumenterat på ett eller annat sätt sedan slutet av 1200-talet. Under min tid som anställd solotrumslagare i Arméns musikkår spelade jag trumma i en mängd olika sammanhang; feststämning på högtidsdagar, sorgmarsch på begravningar, framför vaktparaden, som mellanaktsnummer i Melodifestivalen, medaljering i Afghanistan med mera. Traditionen är levande och utvecklas ständigt. Därför tycker jag det är kul, och samtidigt viktigt, att man på musikhögskolan håller sig à jour med både tradition och utveckling.