Vill lÀra sina elever att följa sitt hjÀrta
2022-04-26Ernst Erlansson Àr född och uppvÀxt i UmeÄ i en relativt stor familj med fyra bröder. Det största intresset bland bröderna var först och frÀmst fotboll, men under högstadietiden fick Ernst upp ögonen för musik. Förutom gitarr provade han pÄ kontrabas innan han hittade pianot som Àr hans huvudinstrument Àn idag. Med dubbla utbildningar vid Musikhögskolan Ingesund ser han fram emot att fÄ lÀra och följa elever pÄ Kulturskolan i Uppsala.
Ernst Erlansson har först gÄtt MusiklÀrarprogrammet pÄ Musikhögskolan Ingesund och sen valt att Àven gÄ utbildningen kandidat musiker. Hur kommer det sig att du ville gÄ bÄda programmen?
- Svaret pÄ den frÄgan Àr helt enkelt att jag ville ha en fördjupning inom klassiskt pianospel som inte riktigt fanns utrymme med inom ramen för musiklÀrarprogrammet. Jag hade för vana att söka en hel del fristÄende kurser för att fÄ fler undervisningstimmar pÄ mitt huvudinstrument men jag bestÀmde med min dÄvarande lÀrare Julia Mustonen-Dahlkvist att det kan vara vÀrt att söka in pÄ kandidatprogrammet för att fÄ Ànnu mer resurser tillgÀngliga. I form av undervisningstimmar pÄ huvudinstrument men Àven inom kammarmusik och liknande.
I MusiklÀrarprogrammet har Musikhögskolan Ingesund koncentrerat sig pÄ Àmneskombinationen musik-musik och som student har du lektioner pÄ ditt huvudinstrument under utbildningens alla terminer, inom ett av tre genreomrÄden; folkmusik, klassisk musik eller rytmisk improviserad musik. Du spelade inledningsvis klassiskt piano men valde efter ett studentutbyte att sadla om till RI-piano. Tycker du att du har anvÀndning av dina studier pÄ kandidat musiker och din erfarenhet av bÄde klassiskt piano och rytmisk improviserad musik?
- Det har jag absolut, Àven om anledningen att jag sadlade om till RI-piano inte var pÄ grund av att jag tÀnkte att det Àr praktiskt att kunna bÄde och, det var enbart för att jag tyckte att det var mer intressant Àn klassiskt pianospel just dÄ. Jag följde helt enkelt mitt intresse och hade det som huvudguide. Det kopplar ocksÄ an till en viktig princip om undervisning och lÀrande jag har, nÀmligen att det enskilt viktigaste kriteriet för att vÀlja vad en person ska lÀra sig av den oÀndliga mÀngd som finns att lÀra sig Àr just det unika intresset. Personer som följer sitt intresse till hundra procent tror jag utvecklar sin unika potential till max. Till slut formas det en individ med, sÄ att sÀga, anvÀndbar kunskap, men det var inte anvÀndbarheten i sig som var anledningen till varför de valde som de gjorde utan sjÀlva intresset. Om en person gör tvÀrtom, det vill sÀga fokuserar pÄ anvÀndbarheten av nÄgot i första hand riskerar den att inte lÀra sig saker som stÀmmer överens med ens unika perspektiv pÄ vÀrlden. Jag Àr rÀdd att dagens samhÀlle fokuserar alldeles för mycket pÄ "det som Àr viktigt" att lÀra sig, och för lite pÄ "vad vill nÄgon lÀra sig". I min roll som musiklÀrare vill jag sÄ gott jag kan hjÀlpa mina elever att söka svar pÄ frÄgor som kommer frÄn dem i första hand.
Var det sjÀlvklart för dig att lÀsa till musiklÀrare pÄ Ingesund (och inte vÀlja en annan musikhögskola) och stanna i Arvika?
- Ja, det var helt sjÀlvklart, nÀr jag kom till Ingesund kÀnde jag mig vÀlkomnad pÄ ett sÀtt som jag inte blev av andra musikhögskolor och jag tyckte att kompetensen som fanns dÀr i kombination med andra resurser som övningsrum och lokaler i övrigt var klart till Ingesunds fördel. Det var ett lÀtt beslut.
Du har varit pÄ tvÄ studentutbyten under dina studier, till Dublin och Sydkorea. Tycker du att du har glÀdje av dina resor du varit pÄ?
- Absolut, det var givande att fÄ se en annan kultur och fÄ nya perspektiv. Jag hade dessutom förmÄnen att fÄ tvÄ olika utbyten och det var intressant för att det gav mig ocksÄ tvÄ olika upplevelser. Sydkorea var möjligtvis extra intressant dÄ det var en sÄpass annorlunda kultur. Jag hade inte varit i Korea förut och det var intressant att se hur starkt mÀnniskor och personligheter formas av sin kultur. SÄ jag tycker absolut att man som student ska ta chansen att söka utbyte och att Ingesund ska fortsÀtta ge den möjligheten.
Nu har du börjat en ny tjÀnst som musiklÀrare pÄ Kulturskolan i Uppsala. Tycker du att du har fÄtt med dig det som en musiklÀrare behöver kunna för att vara rustad?
- I den mÄn det gÄr att rusta sig inför en karriÀr som musiklÀrare tycker jag absolut det. Det Àr lÀtt för mig att veta vad hur jag ska planera lektioner och undervisa pÄ olika nivÄer och i olika sammanhang. Samtidigt har jag lÀrt mig mycket under det hÀr mitt första Är som musiklÀrare och det Àr svÄrt att hitta en ersÀttning till den mÀngdtrÀning av undervisning som sker inom ramarna för ett heltidsjobb som lÀrare. Det Àr en fördel att Ingesund har mycket övningsundervisning i sitt kursupplÀgg men det gÄr inte riktigt att komma upp i den mÀngden. Samtidigt Àr det viktigt att komma ihÄg att erfarenhet i sig inte betyder nÄgot sÄvida den inte Àr en grund till reflektion, det rÀcker inte bara att erfara nÄgot för att förstÄ det. Utöver sjÀlva upplevelsen krÀvs det att man har verktyg för att analysera och reflektera kring det som hinder och det har jag verkligen fÄtt frÄn Ingesund.
Vad Àr det roligaste med att vara musiklÀrare?
- Det Àr alltid roligt att fÄ jobba med andra mÀnniskor, det gÄr aldrig att förutsÀga vad som kommer hÀnda och om det finns en öppenhet inför att saker och ting tar en ovÀntad vÀg behöver ingen undervisningsdag bli den andra lik. Det som kÀnns intressant med jobbet nu Àr att jag kommer fÄ en möjlighet att följa vissa elever frÄn deras första lektioner och framÄt. Det har jag aldrig upplevt förut och jag tror att det blir en spÀnnande resa att fÄ vara med och guida.