Forskningsprojekt ska lokalisera samiska vandringsleder
2022-04-13Tvångsförflyttningen av samer i början av 1900-talet är obekant för många. Richard Ek, professor i kulturgeografi, har fått forskningsmedel för att lokalisera vandringslederna och utveckla dem till turistmål med hjälp av digital teknik.
Syftet med projektet ”á trail of tears walking trail” är att utreda och förbereda för en vandringsled genom norra Sveriges inland som följer den geografiska rutt som de tvångsförflyttade samerna tvingades ta under början av 1900-talet.
- Idéen till projektet kommer från två turismentreprenörer i Kiruna. Projektidén har funnits under en längre tid och aktualiserades i samband med att Elin Anna Labbas bok ”Herrarna satte oss här” belönades med Augustpriset. Boken är en historisk genomgång av minnen från de få som fortfarande är i livet. Det här forskningsprojektet är någonting som är en del av en större uppmärksamhet av samernas kultur och politik.
Turism ligger i tiden och speciellt pilgrimsturism. Inte minst post covid. Richard Ek tror att många vill genomföra det som kallas för kontemplerande turism.
- Jag ser flera syften och fördelar med projektet. Tanken är att vandringsleden ska underhållas av samiska turistentreprenörer och bli en möjlighet för den samiska nationen att berätta sin historia samt ge en inblick i samernas kultur.
Svenska staten har tillsatt en sanningskommission om de historiska övergrepp som genomfördes på samerna och Svenska kyrkan har offentlig bett om ursäkt.
- Projektet ”á trail of tears walking trail” har en samklang med vad som händer i samhället i stort, säger Richard Ek.
Samarbete med Australien
Richard Ek var tidigare knuten till Lunds universitet. I samband med flytten till ýs universitet väcktes ett intresse för de norra delarna av Sverige och vad som historiskt har hänt där. Att en minoritet tvångsförflyttats har även hänt i andra länder. Projektet kommer därför att samarbeta med australiska forskare som undersökt på hur deras urbefolkning tvingats bort från sina ursprungliga platser.
- Min tidigare kollega Stuart Reid ska agera nätverksbyggare med kollegor i Australien där de har erfarenheter av sådan här turism. I bästa fall kan vi få igång en dialog mellan urbefolkningen i Australien och svenska samer.
Projektets genomförande
Ett första steg blir att gå till historiska arkiv för att kartlägga var de här vandringslederna faktiskt gick. Det kan arkiv hos Länsstyrelsen och Sametinget förhoppningsvis bidra med. Nästa steg blir att kontakta respektive kommun som rent geografiskt blir inblandad. Slutligen behöver entreprenörer inom turism kopplas på för att förverkliga vandringsleden och väcka ett globalt intresse för den.
- Det bygger på att det finns småföretagare inom turism som är intresserade. Det behövs en handlingsplan för att kunna realisera det här. Min roll blir att skriva ansökningar för att få mer medel till fortsatta projekt.
Enligt Richard Ek är digitaliseringen intressant för projektet. Smart turism kan stödja och stärka för att ge det en internationell och global spridning. Viktigt är dock att ta hänsyn till den etiska dimensionen då den samiska tvångsförflyttningen handlade om att kolonisera ett folk. Det finns dock många fördelar med att öka intresset för den här historiska händelsen.
- Det här är turism och turismutveckling i ett postkolonialt sammanhang som funnits länge i Australien, Kanada och till viss del i USA. Men på en nordeuropeisk nivå är det nytt. Norrlands inland är ett område som ständigt avfolkas, gruvindustrin och vindkraftverk medför stora konsekvenser för naturen och för människor som bor i Norrland. Jag vill undersöka på vilka sätt som turism kan vara ett komplement i de här frågorna. Går turismen bra medför det en hel del nyanställningar. Kan vi också informera om samernas situation med hjälp av digital teknik skulle det medföra ett större intresse för området.
Projektet ”á trail of tears walking trail” har beviljats 3 400 000 kronor ur familjen Kamprads stiftelse.