Att möta svåra känslor – Pilotstudie om effekten av bekräftande kommunikation för kontaktsjuksköterskor i cancervården
I sitt dagliga arbete möter kontaktsjuksköterskor personer som måste hantera starka och svåra känslor i relation till att de kan ha eller har drabbats av en cancersjukdom där risken för att dö är ständigt närvarande. Detta ställer krav på kontaktsjuksköterskors kommunikationsfärdigheter för att bemästra svåra samtal med starka känsloyttringar. Målet med effektiv kommunikation är att bidra till en ökning av såväl patienters som vårdpersonals psykiska hälsa, exempelvis minskad stress. En nyligen gjord metaanalys visar dock att utbildningar i kommunikationsfärdigheter som har erbjudits vårdpersonal inom cancervården inte ”nått hela vägen”.
Pilotstudiens övergripande syftet är att utveckla och utvärdera en kort utbildning av kontaktsjuksköterskor inom cancervården i bekräftande kommunikation, så kallad validering, som har en känsloreglerande effekt. Kontaktsjuksköterskor tränas i att handskas både med cancerpatienters känsloyttringar och egna känslor (självvalidering). Validering innebär generellt att acceptans och förståelse för en annan persons upplevelser eller beteenden kommuniceras.
Ytterligare ett syfte är att undersöka om ökning i validering hos kontaktsjuksköterskor är kopplat till ökad upplevelse av självvalidering och tron på sin förmåga att bemästra svåra samtal samt minskning av stress.
Vid utveckling av utbildningen i validering kommer forskarna att använda sig av individuella explorativa intervjuer för att undersöka kontaktsjuksköterskors upplevelser av att möta personer som måste hantera starka och svåra känslor i relation till att de kan ha eller har drabbats av en cancersjukdom. Mellan fem och tio intervjuer kommer att genomföras.
Fakta
Studien pågår 2021-2022 och har finansieras med 1 018000 SEK från Region Värmland och ýs universitet. Projektet är ett samarbete mellan Region Värmland, ýs universitet och Örebro universitet. Ansvarig för studien är Maria Tillfors, professor i psykologi vid ýs universitet. Övriga medverkande i projektet är Maria Larsson, professor i omvårdnad och Cecilia Olsson, docent i omvårdnad - båda vid ýs universitet, samt fil.dr. Sara Edlund och fil. dr. Johan Carstens-Söderstrand vid Örebro universitet och kontaktsjuksköterska Charlotta Dagobert Vanberg, samordnare för kontaktsjuksköterskor inom cancervården Region Värmland.
Projekttid: 2021-2022
ԲԲä: ýs universitet, Örebro universitet och Region Värmland
Kontakt: Maria Larsson, maria.larsson@kau.se,Maria Tillfors,maria.tillfors@kau.se
Läs mer: Att möta svåra känslor - pilotstudie om effekten av bekräftande kommunikation för kontaktsjuksköterskor i cancervården