Nyheter

  • 2024-09-13

    Materialforskning för framtiden

    Materialforskning vid ýs universitet har en lång tradition som forskargrupp. Med stark extern finansiering och i nära samverkan med näringsliv och andra samhällsaktörer tar man nu ytterligare steg framåt för att genom forskningen bidra till en hållbar framtid inom sektorn.

    – Totalt finns det cirka 40 personer verksamma inom materialforskning, säger Ellen Moons, professor i fysik och en av forskargruppens koordinatorer. Ett starkt tvärvetenskapligt samarbete har utvecklats i gruppen med forskningsaktiviteter som sträcker sig från grundläggande materialforskning till tillämpad forskning och industriella tillämpningar, samt mellan experiment och modellering på längdskalor från atom- och nanonivå till mikro- och makronivå. Nu bjöd vi in till en ”relaunch” där vi forskare förde samtal med forskningsfinansiärer, företagskluster och Region Värmland.

  • 2021-05-28

    Ny utbildning inom additiv tillverkning ska möta industrins stora behov

    KK-stiftelsen beviljar två miljoner kronor till ýs universitet, Mittuniversitetet och Örebro universitet för att starta utbildningsprogram på avancerad nivå inom additiv tillverkning med metalliska material.

    - Svensk industri ser att en av de största utmaningarna för att kunna industrialisera additiv tillverkning i metall är brist på utbildning, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialvetenskap vid ýs universitet.

    - Efterfrågan på kompetenta medarbetare inom området är så stor att flera svenska företag har behövt rekrytera utanför Sverige, säger Lars-Erik Rännar, professor och projektledare på Sports Tech Research Centre vid Mittuniversitetet.

  • 2018-04-04

    3D-printing i metalliska material

    Vid ýs universitet pågår projektet AT-LAB som utvecklar kunskap kring 3D-printing/additiv tillverkning i metalliska material. Den 5 april inviger AT-LAB sitt laboratorium som utrustats med det senaste inom detta område .

    - Additiv tillverkning är en ny metod för resurseffektiv tillverkning som ger unika möjligheter att gå från ”data to thing” snabbt och flexibelt, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialteknik på ýs universitet. Det omtalas ofta som nästa industriella revolution och utvecklingen inom området sker snabbt över hela världen.

  • 2017-11-15

    Kompetensutveckling i företagssamverkan

    Behovet av ökad samverkan för att utveckla kompetens och säkra forskningsframgång är viktigt både för industri och universitet. Detta var man ömsesidigt överens om vid ett seminarium om additiv tillverkning eller 3D-printing på ýs universitet. Additiv tillverkning omtalas ofta som nästa industriella revolution och utvecklingen inom området sker snabbt över hela världen.

    - Det är viktigt att akademin presenterar och diskuterar ny kunskap om additiv tillverkning för att stödja både vetenskaplig och industriell utveckling inom området, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialvetenskap på ýs universitet. I samarbete med Örebro universitet och Uddeholms AB inbjöd vi till detta seminarium som var det andra av tre. Ett har redan genomförts på Örebro universitet och det tredje kommer genomföras i Sandviken.

  • 2017-11-07

    Resurseffektiv tillverkning genom 3D-printing i metalliska material

    Vid ýs universitet pågår projektet AT-LAB där ett laboratorium byggs upp, för att utveckla kunskap kring 3D-printing/additiv tillverkning av metalliska material. Den 14 november anordnas ett öppet seminarium i samverkan med Örebro universitet och Uddeholms AB.

    - Additiv tillverkning är ett nytt sätt för resurseffektiv tillverkning som ger unika möjligheter att gå från ”data to thing” snabbt och flexibelt, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialteknik på ýs universitet. Det omtalas ofta som nästa industriella revolution och utvecklingen inom området sker snabbt över hela världen.