Möt en forskare 2020
Här kan du se de forskare som presenterade sin forskning i bibliotekets öppna seminarieserie "Möt en forskare" under 2020.
Att iscensätta det förflutna
Vi möter iscensättningar av det förflutna i en lång rad olika medier, från stilmöbler till reenactments. Genom att studera dessa uttryck, historiska och samtida, får vi en inblick i värderingar och normer men också hur man tänker kring begrepp som autenticitet och utopi. I presentationen diskuteras både stumfilm, möbeldesign och museiutställningar.
Hedvig Mårdh doktorerade 2017 i konstvetenskap på avhandlingen A Century of Swedish Gustavian Style: Art History, Cultural Heritage and Neoclassical Revivals from the 1890s to the 1990s och arbetar sedan 2019 som lektor och forskare vid ý universitet. Hennes forskning inriktar sig på kulturarv, scenografi, offentlig konst och omvandlingar av institutionsmiljöer till bostadsområden. Hon har tidigare arbetat som bebyggelseantikvarie och museipedagog.
TID: Tisdag 8 december, 12.00 - 12.45
PLATS: Zoom
Du behöver inte ha Zoom installerat för att delta, men använd gärna Chrome som webbläsare för bästa funktionalitet
Hedvig Mårdh, lektor i konstvetenskap
Sexuell hälsa och sexuell hälsopromotion i övergången från tonåring till ung vuxen
Dagens tonåringar lever i en alltmer komplex värld där de aktivt utvecklar sin sexualitet och personlig identitet. Sex är något som är positivt för tonåringar och sedermera deras upplevelse av hälsa. Samtidigt finns det risker kopplad till sexualitet som behöver belysas. Risker är relaterade inte enbart till fysiska problem såsom sexuella överförbara infektioner (STI) och oplanerade graviditeter, men också till psykologiska och mentala hälsoproblem relaterad till sexualitet och utformningen av identitet. Brian Unis har arbetat i 10 år som universitetsadjunkt på Institutionen för Hälsovetenskaper i ämnet omvårdad och har nyligen disputerat med sin avhandling som handlade om sexuell hälsa och sexuell hälsopromotion i övergången från tonåring till ung vuxen. Han är utbildad barnsjuksköterska och har arbetat tidigare som skolsköterska. Under den tiden deltog han i ett regionalt projekt som handlade om sex- och samlevnadsundervisning där skolsköterskor och barnmorskor från ungdomsmottagningar deltog. Detta ledde till intresset av att forska inom området ungdomars sexuella hälsa.
TID: Tisdag 24 november, 12.00 - 12.45
PLATS: Zoom
Brian Unis, Institutionen för hälsovetenskaper
Yoga – från död till levande tradition
Österländska praktiker som yoga och meditation har kommit att bli populära sätt att hålla sig i form både kroppsligt och psykiskt. Ofta framställs yoga som en uråldrig, och därmed autentisk, tradition. Forskning om yoga visar emellertid att fenomenet är betydligt yngre, och att modern yoga är påverkat av strömningar både från öst och väst.
I det här samtalet diskuterar religionsvetare Katarina Plank tillsammans med indolog Pawel Odyniec om hur respektive forskningstradition kan berika förståelsen av yoga som fenomen.
Katarina Plank är docent i religionsvetenskap och bedriver etnografisk forskning om levd religion, hälsa och migration. Pawel Odyniec är indolog och forskar om kulturmöten och filosofiska tankeströmningar i religiösa texter.
TID: Tisdag 13 oktober, 12.00 - 12.45
PLATS: Zoom
Om digitaliseringen och skolan: begreppet, förståelsen, görandet
Ett dilemma som framträder med det ”buzzword” som används för att beskriva de processer som idag pågår inom samhället i stort men också inom skolan är att de olika arenornas processer ser väldigt olika ut. Vårt ”buzzword”, alltså digitaliseringen, kopplas på samhällsnivå till att omfatta bl.a. hälsa, utbildning, arbetsliv, media, ekonomi och politik vilket leder till en förståelse av att ”alla livets områden” påverkas. När det begreppet sedan lånas ner till en specifik samhällsinstitution, som skolan, förloras en stor del av detta innehåll och därmed dess betydelse. Så vad fylls det med istället? Det här är kärnan i den undran som mitt avhandlingsprojekt kretsar kring och det har jag tänkt att berätta lite mer om.
TID: Tisdag 23 september, 12.00 - 12.45
PLATS: Zoom
Lennart Karlsson, pedagogiskt arbete
Behövs personliga råd i energi- och andra ombyggnadsfrågor?
Att minska energianvändningen är alltid positivt för natur, miljö och klimat plus oftast för ekonomin. Ju mindre energi vi ”måste ha”, ju färre vindkraftverk och solceller behövs. Det kan vara ny teknik i en pappersindustri, det kan vara försiktig körning av en långtradarchaufför (eco drivning). Det kan också handla om våra dagliga rutiner när det gäller resorna, maten respektive duschande, matlagning och el-prylarna. Att ge råd handlar förstås om teknik och ekonomi, men kanske ännu mer om lyssnande, kommunikation, kreativitet och psykologi.
Are Kjeang är civilingenjör och filosofie licentiat i Miljö- och energisystem. Han har arbetat i mer än 15 år som energirådgivare i Falkenberg. Sedan mer än tio år tillbaka adjunkt i energiteknik och också forskare kring energianvändning och rådgivning vid Institutionen för kemi- och ingenjörsvetenskaper.
TID: Onsdag 20 maj, 12.00 - 12.45
PLATS: Zoom
Du behöver inte ha Zoom installerat utan kan skriva in adressen i din webbläsare.
Använd helst Chrome för bästa resultat.
Kontakta irina.persson@kau.se om du har frågor.
Are Kjeang, fil. lic. i miljö- och energisystem
Flerspråkiga elevers utveckling av läsförståelse på svenska – hur går det till?
Att ha en god läsförståelse anses vara en nyckel till god måluppfyllelse i skolan. Men hur utvecklas flerspråkiga elevers läsförståelse egentligen? Är det något som sker automatiskt efter att eleverna har knäckt läskoden eller är det en särskild typ av undervisning som måste till, och gynnar denna undervisning i så fall alla elever? Anna Lindholm berättar om sitt avhandlingsarbete som handlar om lässtrategiundervisning.
TID: Onsdag 12 februari, 12.00 - 12.45
PLATS: Universitetsbiblioteket, Studieverkstaden plan 3
Anna Lindholm, lektor i svenska som andraspråk
Feministiska tecknade serier - satir, bildning och aktivism
Feministiska serier är på framväxt i landet sedan början av 2000-talet och uppmärksammas av både kritiker och allmänhet. Verk av bland andra Liv Strömquist, Nina Hemmingsson och Sara Granér har med sina djärva politiska kommentarer spelat stor roll i samhällsdebatten. Fram till 2022 samarbetar Margareta med forskare på andra universitet inom ett VR-projekt som syftar till att besvara följande frågor:
- Hur kan seriemediet uttrycka feministisk politik –tematisk, visuellt och lingvistiskt?
- Hur kan humor, i form av verbala och visuella representationer av satir och ironi fungera som en politisk handling i svenska feministiska tecknade serier?
- Hur omförhandlas och ifrågasätts genus, sexualitet, klass, etnicitet, religion och funktionalitet i serierna?