Möt en forskare 2019
Här kan du se de forskare som presenterade sin forskning i bibliotekets öppna seminarieserie "Möt en forskare" under 2019.
Depp och pepp i klimatkrisens spår
TID: Torsdag 24 januari, 12.00 - 12.45
PLATS: Universitetsbiblioteket, Studieverkstaden plan 3
Mänskligheten står inför flera stora utmaningar. För omställning till en mer hållbar utveckling och lösa klimatkrisen och minska orättvisor och ojämlikhet har FN beslutat om en agenda för 2030 med 17 mål. Helén Williams, docent i miljö- och energisystem brinner för att bidra till vad vi måste göra och hur vi ska kunna ställa om till ett hållbart samhälle.
Efter sommarens värmebölja och klimatrapporten från IPCC i oktober är det lätt att känna ”depp". Helén har under nästan 20 år arbetat som forskare och lärare på ýs universitet med utbildning inom hållbar utveckling. För att bidra med ”pepp" och kunskaper som kan lösa några av de komplexa utmaningarna arbetar hon och kollegor vid CTF ofta i mångvetenskapliga team inom bland annat livsmedelsområdet med matsvinn och förpackningar. Helén kommer att dela med sig av forskningsresultat om matens miljöpåverkan, matsvinn och återvinning samt klimatåtgärder som gör skillnad när många bidrar.
Helén Williams
Docent i Miljö- och energisystem
Foto: Linda Fridberg
Jakten på en hållbar äldrepolitik: Om värdiga pensioner och jämställdhet bland äldre
TID: Onsdag 20 februari, 12.00 - 12.45
PLATS: Universitetsbiblioteket, Studieverkstaden plan 3
Organisering kring ålder kan ta sig olika uttryck, till exempel är det vanligt med åldersdiskriminering i arbetslivet trots att vi lever längre än någonsin och att många vill arbeta längre än pensionen. I sin forskning har Clary Krekula följt frågor om hur ålder tas som utgångspunkt för organisering och fördelning av resurser och möjligheter och menar att vi genom systematiska kartläggningar och analyser, ökad kunskap och mer debatt kan skapa större medvetenhet om den här typen av frågor.
Clary Krekula är professor i sociologi vars forskningsintressen bland annat rör kritiska perspektiv på ålder och åldrande ur ett intersektionellt perspektiv.
Clary Krekula
Professor i sociologi
Möjlighet att lära, även för elever med särskild begåvning
TID: Onsdag 20 mars, 12.00 - 12.45
PLATS: Universitetsbiblioteket, Studieverkstaden plan 3
Svensk skola strävar efter att vara inkluderande. Detta kan tolkas som att alla elever ska ges möjlighet till att lära sig något i skolan. Det finns en grupp elever som trots det ofta ”sitter av” sin skoldag eftersom de redan kan det de undervisas om, eller kanske för att undervisningen går för långsamt eller läggs på en, för dem, för låg nivå. I klassrummet ska den undervisande läraren lyckas med att skapa möjligheter att lära för de elever som har det svårt av någon anledning, de som är som de flesta och de som är särskilt begåvade. Lärarens uppdrag är alltså mycket komplext och svårt.
Elisabet Mellroth har fördjupat sig inom ämnet undervisning för elever med särskild begåvning i cirka 13 år. I december 2018 disputerade hon och i sin forskning fokuserade hon på lärarens perspektiv i att kunna skapa en inkluderande undervisning för elever med särskild begåvning tillsammans med alla andra. Hon kommer att dela med sig av sina forskningsresultat gällande vad lärare, med kunskap om särskild begåvning, ser som möjligheter och svårigheter med att undervisa elever med särskild begåvning i det vanliga klassrummet.
Elisabet Mellroth
Doktor i pedagogiskt arbete
"Och då sa han...": Samtalets vetenskap och varför vi pratar om vad andra säger
TID: Torsdag 9 maj, 12.00 - 12.45
PLATS: Universitetsbiblioteket, Studieverkstaden plan 3
Erica Sandlund är docent i engelsk språkvetenskap vid institutionen för språk, litteratur och interkultur, ýs universitet, samt universitetslektor i arbetslivets pedagogik vid Uppsala universitet. Hon är väldigt nyfiken på exakt hur vi människor pratar med varandra. Hennes forskning utgår från den samtalsanalytiska ansatsen Conversation Analysis (CA) och är särskilt intresserad av samtalsbaserade sociala institutioner som klassrum eller möten på arbetet. Hon undersöker hur vi använder språkliga och kroppsliga resurser när vi utför vardagliga aktiviteter på arbetet, fritiden eller i skolan. Vad spelar det exempelvis för roll hur man framför ett klagomål på en kollega? Hur lång kan en tystnad vara i ett samtal för att den ska skapa problem? Hur smyger vi in ett engelskt ord när vi pratar svenska, och vad fyller det för funktion? I denna presentation får vi ta del av olika delar av Ericas forskning.
Erica Sandlund
Docent i engelska
MENTAL HEALTH PROBLEMS AMONG SWEDISH ADOLESCENTS
- Time trend in mental health in light of economic and social-relation factors and mental health today in light of physical activity
Various factors influence adolescents’ mental health problems. Two post-doctoral researchers at the Centre for Research on Child and Adolescent Mental Health (CFBUPH) will present their findings from some published and on-going studies about Swedish adolescents’ mental health problems. Yunhwan Kim begins the seminar, talking about how the changes in economic situations and social relations in Sweden during the past few decades influence a long-term trend in Swedish adolescents’ mental health. Li Ma continues the seminar, talking about how physical activities among Swedish adolescents today influence their mental health.
TID: Tisdag 24 september, 12.00 - 12.45
PLATS: Universitetsbiblioteket, Studieverkstaden plan 3
Yun Hwan Kim, lektor vid CFBUPH
Li Ma, postdoktor vid CFBUPH
(Centrum för forskning om barns och ungdomars psykiska hälsa)
Brexit - how did we end up here?
Dr Stegmann McCallion is a Reader in Political Science, ý. Her research focuses mainly on the European Union and include Europeanisation processes, paradiplomacy, differentiated integration in Europe, and awkward states/awkwardness in European integration. Her research mainly uses Sweden as her case.
TID: Onsdag 9 oktober, 12.00 - 12.45
PLATS: Universitetsbiblioteket, Studieverkstaden plan 3
Malin Stegmann McCallion, lektor statsvetenskap
Digitalisering och hälsa
– kan coola nya digitala prylar och ”appar” hjälpa oss att må bättre?
Idag finns en mängd olika digitala lösningar för att hjälpa oss bli mer hälsosamma. Det finns applikationer, eller ”appar”, för att få oss att äta nyttigare, röra oss mer eller sova bättre, för att bara nämna några få hälsorelaterade områden. Frågan är om och hur de hjälper oss. Ett positivt exempel som har lyckats är Pokémon Go, en spelapplikation i mobiltelefonen som fick miljoner att ta sig utanför dörren och börja röra på sig, inte bara ungdomar utan även äldre och personer med olika funktionsnedsättningar blev engagerade och ville fånga Pokémon figurer. Frågan är om andra appar med hälsofrämjande syfte är lika framgångsrika? Hjälper de oss verkligen att bli smalare, snabbare och mer utvilade?
TID: Torsdag 14 november, 12.00 - 12.45
PLATS: Universitetsbiblioteket, Studieverkstaden plan 3
Charlotte Bäccman, lektor i psykologi
Att sila molekyler och svälja kameler
Med utgångspunkt i rubriken ”Att sila molekyler och svälja kameler” kommer Johan Sterte att tala om den forskning om mikroporösa system och deras tillämpningar inom separation och katalys som hans tidigare forskning i Luleå var fokuserad på och som fortfarande utgör huvudområdet för avdelningens forskning där. Han kommer att visa den enorma potential som nanometertunna zeolitmembran har i olika tillämpningar, inte minst på miljöområdet, speciellt om de kopplas till heterogenfaskatalys. Han kommer även att, integrerat med detta säga något om drivkrafter för forskning, forskningsfinansiering, forskningskommunikation, nyttiggörande av forskningsresultat och, om så önskas, försöka ge ett och annat tips baserat på sina erfarenheter.