Birgitta Haglund, hedersdoktor vid fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap
”Vår orala hälsa är en viktig del av vår livskvalitet och de som är bäst utbildade att hjälpa människor hålla sig friska i munnen är tandhygienister.”
Birgitta Haglund är född och uppvuxen i Halmstad där hon bodde tills hon tog studenten. Efter studier i allmän psykologi i Göteborg antogs hon på Tandläkarhögskolan. Direkt efter sin examen deltog hon i ett forskningsprojekt via Tandläkarhögskolan i Göteborg i på National Institute of Helath i Bethesda, Maryland utanför Washington DC under sex månader.
- Efter hemkomsten fick jag ett vikariat på Folktandvården i Kil och har sedan varit Folktandvården Värmland trogen. Först var jag allmäntandläkare, sedan klinikchef på Folktandvården Tingvalla och efter det tandvårdschef. Under min tid som tandvårdschef var jag också ordförande i styrgruppen för Nationell Frisktandvård, där vi koordinerade Folktandvården Sveriges gemensamma abonnemangstandvård.
Birgitta Haglund har alltid gillat praktiskt arbete och menar att hon är ”pillig”. Då passar tandläkaryrket bra med en kombination av hantverk, medicinskt kunnande och ganska mycket psykologi. Men hur står det till med svenskarnas munhälsa idag ?
- De allra flesta av våra unga har väldigt bra tänder men tyvärr ser vi också att de som har det socioekonomiskt sämre har en sämre tandhälsa. Bland dessa finns det många individer som har riktigt stora problem med sina tänder. Man kan nog säga att tandhälsan tyvärr har blivit som vårt samhälle i övrigt – starkt polariserad.
Det finns en stor efterfrågan på tandhygienister och 2020 startade universitet återigen ett program för att utbilda nya. I förlängningen har också Akademisk folktandvårdsklinik AFK öppnat, vilken Birgitta Haglund varit en drivande kraft för. Där kommer den kliniska verkligheten knytas ihop med forskningen. Ämnet oral hälsa har fyra doktorandtjänster och av dessa är en finansierad av Region Värmland och en av åtta Folktandvårdsorganisationer i Mellansverige.
- Vår orala hälsa är en viktig del av vår livskvalitet och de som är bäst utbildade för att hjälpa människor hålla sig friska i munnen är tandhygienister. Det känns helt fantastiskt att få denna ärofyllda titel som också sätter fokus på ämnet oral hälsa. Jag känner att jag delar mitt hedersdoktorat med många som arbetat hårt för att vi skall kunna återstarta utbildningen och samarbeta riktigt bra för våra studenters skull.
Birgitta Haglund är gift och har två utflugna vuxna söner. Både hon och hennes man är väldigt aktiva amatörmusiker och spelar kammarmusik i olika ensembler. Hon gillar även att paddla kajak och vandra. Hon vill också nämna att hon gått i samma klass som Per Gessle på gymnasiet.
- Jag brukar alltid skoja och säga att det är min största merit i livet. Men nu är det ändrat i och med att jag blivit hedersdoktor – nu ligger Gessle i lä!