Forskningsnyheter
Nyheter
-
2024-12-20
Professor med fokus pĂĄ Selma
Sedan den 1 november har ąű¶ł´«Ă˝s universitet en ny professor. DĂĄ tillträdde Sofia Wijkmark som professor i litteraturvetenskap.
– Det känns väldigt roligt! Det jag framför allt ser fram emot är att få mer tid för forskning, säger hon.
– Det finns flera projekt jag skulle vilja jobba mer med, och den tiden kommer jag ha nu, säger Sofia. Jag hoppas kunna stötta andras forskning på olika sätt och bidra till att vidareutveckla forskningsmiljön på institutionen.
Litteraturvetenskapen har nu tvĂĄ professorer pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet, utöver Sofia Wijkmark är Christina Olin-Scheller professor i litteraturvetenskapens didaktik och i pedagogiskt arbete. Sofia beskriver det som en stor styrka att ha professorer med bĂĄda dessa inriktningar pĂĄ samma ämne.
-
2024-12-20
Verksamhetsutveckling genom egna erfarenheter
I ett nytt forskningsprojekt pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet ska forskare under de närmsta tvĂĄ ĂĄren arbeta fram konkreta material för att öka brukarinflytande inom psykisk hälsa.
– Det är kul att fĂĄ vara med och möjliggöra att de kunskaper vi fĂĄtt genom forskningen ocksĂĄ blir konkretiserad och användbar för verksamheter runt om i landet, säger Katarina Grim, doktor i vĂĄrdvetenskap och docent/lektor i socialt arbete vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet, som leder projektet.
Brukarrevision är ett sätt att ge brukare inflytande över verksamhet inom psykisk hälsa. Det funkar så att människor med egna erfarenheter av psykisk ohälsa eller skadligt bruk och beroende granskar verksamheter som på så sätt kan de utvecklas ur ett brukarperspektiv. Inom projektet ”Tillgängligt brukarinflytande inom området psykisk hälsa” ska man nu ta fram ett konkret metodstödsmaterial där samarbetsformer och arbetssätt för brukarrevision tydliggörs.
-
2024-12-19
Samverkan för innovation och kompetensutveckling
I samverkan med Stjerneskolan och testbädden Circlab i Torsby, har ąű¶ł´«Ă˝s universitet beviljats medel för tvĂĄ projekt, ett som forskare frĂĄn universitetet leder och ett där forskare frĂĄn universitetet är delprojektledare. Syftet är att öka kunskapen om hur man kan använda spill för att skapa nya material och produkter med hjälp av 3D-printning och nya cirkulära affärsmodeller.
– Det behövs nyskapande sätt att möta de utmaningar och ambitioner som utpekas i Värmlandsstrategin för att öka konkurrenskraft och bidra till samhällets omställning för att säkra en hållbar utveckling, säger Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik.
AS3D – kompetensutveckling av gymnasielärare
-
2024-12-19
Linda Bergkvist, ny docent i informatik: ”Jag vill hjälpa organisationer och individer att navigera i den digitala världen”
Hej Linda och grattis till din nya titel som docent! Kan du berätta om din forskning?
– Tack! Min forskning handlar om systematisk och användarcentrerad digitalisering med fokus på att öka kunskapen om hur organisationer kan tillvarata digitaliseringens möjligheter på ett hållbart och värdeskapande sätt. Jag undersöker bland annat hur digital teknik kan användas i samspel med organisationer och individer för att skapa värdeskapande tjänster, produkter och processer. Exempelvis studerar jag hur patienter eller medborgare kan involveras i samskapandet av digitala lösningar, vad som påverkar deras upplevelser av dessa samt utmaningar som kan uppstå vid implementering.
-
2024-12-19
Ă„mnesdidaktik i fokus under Rose-dagen
– Ă„mnesdidaktik är kärnan i lärares professionella kunskap. Forskning kring detta är av stor betydelse för att utveckla undervisningen och stärka elevernas kunskap i olika ämnen, säger Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och pedagogiskt arbete vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet och en av arrangörerna bakom Rose-dagen.
Ă„mnesdidaktik, lärande och undervisning i ämnen, stod i fokus när Rose-dagen arrangerades den 17 december pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet. Bakom arrangemanget stod forskarmiljön Rose (Research on Subject-specific Education).
-
2024-12-18
Mindre matsvinn och mer pengar i plånboken i jul – forskarens bästa tips
Under jul- och nyårshelgerna, liksom vid andra stora högtider, står maten i centrum och svenska hushåll tenderar att köpa och laga stora mängder mat. Trots att stora summor spenderas på julmaten hamnar en stor del i soporna.
– Reflektera, planera och köp smart! Det hjälper dig att minska svinnet, säger matsvinnsforskaren HelĂ©n Williams vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet.
Överinköp, bufféer med mat som står framme länge och inte tas om hand, samt traditionen att ha många olika rätter på julbordet är några av orsakerna till att en allt för stor del av julmaten hamnar i soporna. Med enkla åtgärder går det att minska svinnet och spara pengar.