Pågående forskning
Här beskrivs den forskning som pågår vid Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring, CRS.
åٲԻ徱첹ٴǰ
Avit Bhowmik och Moa Tunström involverade i det internationella projektet Alliance of regional innovation ecosystems based on smart sustainable specialisation strategies (ARIES4) finansierat av Erasmus+. Inom ramen för projektet har de arbetat med indikatorer för hållbar regional utveckling. Hur mäter man hållbarhet på regional nivå? Vad finns det för data, och vad borde mätas för att man ska kunna påstå något om ifall en region utvecklas hållbart eller inte? Här finns mer information om projektet.
Avindustrialisering och “grön” återindustrialisering
Stefan Backius är involverad i det internationella projektet Changing places of work: a place-based approach for re-imagining work in fossil free industrial towns of the future, finansierat av Formas och Forte. Där intresserar han sig för avindustrialiseringens historia och vår tids återindustrialisering. Hur har erfarenheterna från strukturomvandlingarna i före detta industriorter påverkat synen på de ”gröna” industrisatsningar som pågår där nu?
Digitalisering av arkeologisk information
Eva Svensson är involverad i det nationella samarbetsprojektet Swedish National Infrastructure for Digital Archeology (Swedigarch), finansierat av Vetenskapsrådet. Genom att möjliggöra analys av stora mängder historisk data från istid till nutid, vill SveDigArk bidra till en hållbar samhällsutveckling. SveDigArks nya digitala forskningsinfrastruktur bidrar till att öppna helt nya vägar för tvärvetenskaplig och arkeologisk forskning, som därmed kan bidra till att formulera lösningar för en hållbar framtid.
Vargen och du
Sofia Billebo är en av doktoranderna i CRS forskarskola. Inom ramen för sitt doktorandprojekt undersöker hon människors relationer till natur, djur och miljöfrågor. Hon vill gärna komma i kontakt med människor som har positiva, negativa eller neutrala inställningar till vargen, för att finna ny och fördjupad kunskap om vargfrågan. Här kan du komma i kontakt med Sofia.
Vattenutmaningar i samhällsplanering
Moa Tunström är involverad i Forskarskolan WATCH som har två doktorander på ýs universitet och fem på Örebro universitet. Utgångspunkten för forskningen inom WATCH handlar om att förstå och hitta lösningar till de tilltagande utmaningar som uppstår i mötet mellan hållbara samhällsbyggnadsstrategier och vattenutmaningar. Forskarskolan ska bidra till tvärvetenskapliga perspektiv och länkningar mellan såväl de olika doktorandernas forskningsprojekt, som mellan akademi och praktik. Här finns information om forskarskolan och doktoranderna.
Fagersta kommuns hantering av utbrottet av afrikansk svinpest – utvärdering av krisledning och kriskommunikation
Det här projektet är ett uppdrag från Fagersta kommun och syftar till att analysera hur kommunen hanterat utbrottet av afrikansk svinpest hos vildsvin 2023, utifrån ledning, styrning, kommunikation och samverkan. Målet med uppdraget är att utvärdera kommunens krisledningsförmåga och komma med förslag på åtgärder som kan stärka den i framtiden. Forskare i projektet är Ulrika Åkerlund, Lena Grip och Sol Agin.