Tematiska sessioner - Hållbarhetens temporalitet
I symposiets tematiska sessioner presenterar forskare och andra aktörer sitt arbete och erfarenheter från bland annat pågående lokala eller regionala projekt med bäring på sessionens tema. Presentationer och panelsamtal varvas med diskussion. Vid anmälan väljer du vilken av de parallella sessionerna du önskar delta i under torsdagen och fredagen.
Det finns platser kvar för drop-in på de tematiska sessionerna. Välkommen!
Parallella sessioner dag 1 - torsdag 23 november, 14:30-16:30
Session 1. Historiebruk i en osäker tid -vem äger berättelsen om omställningen?(Sal: 1D222, språk: svenska)
Värdar: Kenneth Nordgren, professor i samhällsvetenskapernas didaktik, ýs universitet och Maria Falkevik, regional utveckling, Länsstyrelsen i Värmland
Vem äger minnet och vad är det värt? Det är viktiga frågor att ställa när världen vi lever i omformas av klimatförändringar, strukturomvandlingar, innovationspassningar, energiomställning, förändrade förutsättningar för jord- och skogsbruk och för den mångfald av arter som ska samexistera med oss. Denna sessions övergripande tema är historiebruk i en osäker tid – där vi undersöker historiebrukets natur och praktik från det lokala landskapet till det globala. Landskapen, städer, byar och allt det som växer och lever genererar de berättelser som vi behöver för att förstå vilka vi är. En del av dessa berättelser blir en del av det vi kallar kulturarv, andra faller helt i glömska. Det är när världen håller på att förändras - vare sig vi upplever hot eller möjlighet - som vi som mest behöver berättelserna. Historiska berättelser, symboler och artefakter blir då redskap som vi använder för att tydliggöra vilka vi är och vad vi vill. Vi inte bara återberättar det förflutna, vi brukar eller nyttjar historien för att påverka framtiden.
- Introduktion till sessionen, Maria Falkevik, Länsstyrelsen Värmland
- Om historiebruk, Kenneth Nordgren, ýs universitet
- Smygande kriser - vilka berättelser kan få oss att stoppa dem? Magnus Ekengren, Försvarshögskolan
- Panelsamtal. I panelen: Leif Stinnerbom, Västanå teater; Malin Vikner, Region Värmland; Gunnel Forsberg, Stockholms universitet; Hedvig Nilsson, Sveriges Radio.
- Vilka berättelser från skogen har skapat ”den värmländska identiteten” och vilka skapar den idag? Svante Karlsson, ýs universitet
- Panelsamtal
- Diskussion: Vems är berättelsen om omställningen, och hur skapar vi en gemensam berättelse?
- Slutreflektion, Georg Andrén, Landshövding i Värmland
---
Session 2. Från avindustrialisering till grön återindustrialisering: förhoppningar och utmaningar(Sal: 1D226, språk: svenska)
Värd: Stefan Backius, lektor i historia, ýs universitet
I ett landskap som Värmland kan bergens, skogens och vattnets betydelse för industrialiseringen inte överskattas. Med strukturomvandlingarna, som inleddes under 1960-talet och fördjupades under kommande decennier, blev det också dessa näringar som drabbades hårdast. Förändrade levnadsbetingelser för både människor och miljö skapar både omedelbara förändrings- och kristillstånd samtidigt som det triggar historiskt utdragna sociala, ekonomiska och ekologiska processer som fortfarande påverkar oss. Ambitionen med den här sessionen är att fånga hur utvecklingen från industrialisering, till avindustrialisering och till grön återindustrialisering skapar både stora förhoppningar och osäkra framtidshorisonter. Vi vill diskutera frågor som: Vad karakteriserar en ”grön” industriort? Hur har erfarenheterna från strukturomvandlingen påverkat synen på dagens industrisatsningar? Hur kan pågående globala samhällsförändringar bäst hanteras på lokal nivå?
- Introduktion till sessionen,Stefan Backius, ýs universitet.
- Industriarvet – en rostig motor för utveckling och tillväxt?Max Jakobsson, Mälardalens universitet.
- Avindustrialiseringens rumsliga och sociala konsekvenser, Magnus Ahlstrand & Emil Jessen, Länsstyrelsen i Värmland.
- Industriorter inför den gröna omställningen,Davor Mujezinovic, ýs universitet.
- Minnen och erfarenheter från Hofors (och perspektiv på grön omställning),Åsa Melin, ýs universitet.
- Grön omställning och välfärd genom att krympa industriorter på ett planenligt sätt!, Eric Båve, Urban och regional utvecklingsplanering.
- Att styra mot grön omställning- samstämmighet, tidslinjer och målkonflikter,Sara Gottenhuber, Tema Miljöförändring, Linköpings universitet.
- Panel- och publiksamtal,Samtalsledare Maths Isacson, professor emeritus vid Ekonomisk-historiska institutionen Uppsala Universitet. I panelen:Magnus Ahlstrand, Länsstyrelsen i Värmland, Stefan Backius, ýs universitet, Sara Gottenhuber Linköpings universitet och Maria Frisk, Näringslivsstrateg Region Värmland.
_____________________________________________________________________
Parallella sessioner dag 2 - fredag 24 november 9:00-10:30
Session 1. Vägen till Parisavtalet: Hur långt har vi kommit?(Sal: 1D222, språk: svenska)
Värd: Avit K. Bhowmik, lektor i risk- och miljöstudier, ýs universitet
År 2015 skrev 193 industrinationer under det så kallade Parisavtalet. Avtalet syftar till klimatneutralitet och noll nettoutsläpp globalt senast år 2050. Sverige, och svenska kommuner och företag, satte ett ännu ambitiösare mål om klimatneutralitet 2045. För att nå de här målen krävs snabb och omfattande omställning i samhällets alla sektorer och på alla nivåer. Men hur långt har vi kommit? Ambitionen med den här sessionen är att göra plats för en dialog mellan forskare, kommunrepresentanter och företag i Värmland om vad de gör och hur arbetet för att minska utsläpp går. Är ett klimatneutralt Värmland i sikte? Vilka ytterligare insatser krävs?
---
Session 2.Vad har social hållbarhet med politik att göra? (Sal 1D226, språk: svenska)
Värd: Linda Ryan Bengtsson, forskningsrådgivare vid Grants and Innovation Office, ýs universitet,Fredrik Östlin, Grants and Innovation Office, ýs universitet och Karin Karlsson, Kulturchef, Region Värmland.
Den här sessionen behandlar sociala dimensioner av hållbarhet och hur synen på dessa har förändrats under årens lopp. Frågor om inkludering, tillgänglighet, yttrandefrihet och kulturarv är högt på agendan. Relationen mellan stad och land eller barn och ungas utvecklingsmöjligheter är än idag politiska utmaningar som söker lösningar. Andra utmaningar där politiska beslut och strategier är centrala handlar om tillit, arbete mot diskriminering och välfärd. Allt detta kan sägas röra social hållbarhet, men politiskt kan det kategoriseras som exempelvis kulturpolitik, integrationspolitik eller regionalpolitik. Och hur hänger de här sociala hållbarhetsaspekterna ihop med ekologiska värden och klimatförändringar? Till den här sessionen välkomnas de som vill bidra till att utveckla förståelsen av den sociala hållbarhetsdimensionen, och visa det sociala hållbarhetsarbete som faktiskt pågår inom flera olika politikområden.Presentationer av Leif Stinnerbom (Västanå teater), David Mathiasson (Fritidsbanken), Lotta Braunerhielm och Laila Gibson (ýs universitet, landsbygdsutveckling och digital innovation).