FrĂĄn udda fĂĄgel till professor
2024-04-03I hus 11 avrundar Erik Wästlund ett Zoom-möte om forskningsmedel. Han är färsk professor i psykologi, men ett välkänt ansikte i universitetets korridorer.
– Jag började läsa psykologi här 1996, säger han.
– Då var det mest så att jag kände att jag behövde göra något mer vid sidan av mitt jobb på krogen. Men ganska snart blev studierna viktigare än jobbet. Att det blev just psykologi var inte helt självklart. Jag funderade faktiskt också på tekniskt- naturvetenskapligt basår. Men det blev psykologi och med åren har jag ju lyckats kombinera det med mitt tekniska intresse, berättar Erik Wästlund, som befordrades till professor i februari och installeras formellt vid Akademisk högtid till hösten.
Kombinationen började utvecklas ganska tidigt i den akademiska karriären.
– Efter magisterexamen här blev jag antagen till forskarutbildning i Göteborg. 2007 disputerade jag på en avhandling som handlade om interaktionen mellan människa och dator och samma år började jag arbeta på CTF och datavetenskapen, som var starka forskningsmiljöer här på Kau redan då.
– Jag var nog lite av en udda fågel då, som kombinerade forskning inom hum/sam och NT, men det har varit en jätterolig utveckling och sett till att jag i dag är ansvarig för digital hälsoinnovation inom Akademin för smart specialisering så blir det ju en röd tråd i det jag arbetat med genom åren, ler Erik.
Akademin för smart specialisering är ett partnerskap mellan ąű¶ł´«Ă˝s universitet och Region Värmland för forskning, innovation och utbildning som leder till just smart specialisering och förnyelse för värmländskt näringsliv och offentlig sektor.
– Vi är ett 20-tal forskare inom den tvärvetenskapliga forskningen kring digital hälsoinnovation. Det är forskare inom psykologi, informatik och företagsekonomi här på CTF och forskare från omvårdnad, genusvetenskap, FoU Välfärd Värmland, datavetenskap samt CBU.
Sistnämnda förkortning står för Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor och forskningen inom digital hälsoinnovation, DHINO, kretsar för närvarande kring tre teman:
- Sakernas internet (Internet of Things, IoT)
- Hälsa, äldre/samsjuklighet och medskapande av hälsa
- Datadriven innovation
– Även om jag var en lite udda fågel från början är det tvärvetenskapliga min främsta styrka i dag. Min forskning utgår från tre stora teman eller områden, säger Erik Wästlund.
– Det första temat handlar om hur vi fattar beslut och då menar jag snabba, automatiska beslut i vardagen. Till exempel om vi vill eller inte vill dela med oss av personuppgifter för att skapa ett konto någonstans.
Det andra temat är konsumentpsykologi och konsumentbeteende.
– Det handlar om vad som påverkar vad vi köper eller inte köper. Om vi till exempel föredrar att alltid köpa nytt eller om vi väljer second hand.
Det tredje temat är hälsopsykologi.
– Där är beteende och beteendeförändring centrala. Det vill säga vilka strategier människor väljer och hur de till exempel kan få hjälp att lyckas ändra ett beteende.
Erik Wästlunds akademiska karriär har löpt parallellt med den digitala utvecklingen och han konstaterar att mycket har hänt under de här decennierna.
– Under arbetet med min avhandling studerade jag bland annat om människor föredrar att läsa på papper eller skärm. Det var hett då, men är inte riktigt lika hett nu, även om skärmtid diskuterats en del på senare år.
– Ett annat exempel från början av min forskning här på Kau är att vi använde en stor stationär dator för att mäta människors ögonrörelser. Med tiden ändrades det och vi fick portabla ögonrörelsemätare vi kunde ta med ut i butiker för att undersöka kunders beteende. Och nu för tiden finns ju klockor och armband som mäter en massa saker om hur människor beter sig.
Att Erik Wästlund nu är professor känns förstås bra.
– Men egentligen är det inte så stor skillnad. Jag fortsätter att söka medel och leda forskningsprogram.
Han tycker fortsatt att det är spännande att undersöka hur tekniken påverkar och samverkar med vårt beteende.
– Till exempel att stegräknare blir en viktig motivation för många när det är att ta sig ut på promenader som är målet i sig. Det är intressant att undersöka hur vi kan använda teknik för att stötta individer att uppnå sina mål.